Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

3 interessante Big Tech aandelen

3 interessante Big Tech aandelen
28 aug 2023 om 12:07

Welke bedrijven worden de volgende Apple, Microsoft of Alphabet? 

Er zijn talloze bedrijven op de beurs. Toch is er maar een zeer selecte groep van bedrijven met een marktwaarde van meer dan één biljoen. Anthony Di Pizio van The Motley Fool voorspelde welke bedrijven de eerstvolgende zullen zijn die toetreden tot deze club. Laten we ze onder de loep nemen. 

Amerikaanse bedrijven hebben een geschiedenis van meer waardecreatie dan andere bedrijven over de hele wereld. De Amerikaanse economie evolueert voortdurend en verschillende industrieën hebben in de afgelopen eeuw om beurten 's werelds rijkste bedrijven voortgebracht:

  • In 1901 werd United States Steel het eerste bedrijf ter wereld met een omzet van $1 miljard.
  • In 1955 verkocht General Motors genoeg auto's om een waardering van $10 miljard te rechtvaardigen en werd daarmee het eerste bedrijf dat deze mijlpaal passeerde. 
  • 40 jaar later, in 1995, werd industrieel conglomeraat General Electric het eerste bedrijf ter wereld met een waarde van $100 miljard door producten te verkopen als huishoudelijke apparaten en vliegtuigmotoren.
  • En in 2018 vergaarde technologiereus Apple de meest indrukwekkende waardering aller tijden toen het de marktkapitalisatie van $1 biljoen overschreed. Het is vandaag de dag nog steeds het grootste bedrijf, gewaardeerd op $2,7 biljoen.

Sindsdien hebben technologiebedrijven Microsoft, Amazon, Google-moeder Alphabet en Nvidia zich bij Apple gevoegd met waarderingen van meer dan $1 biljoen.

Dus, welke bedrijven zouden de volgende kunnen zijn? Ik deel drie topkandidaten die echt het potentieel hebben om voor het einde van dit decennium lid te worden van de meest exclusieve club van de aandelenmarkt. 

  1. Meta Platforms, (NASDAQ:META) ISIN US30303M1027, zou kunstmatige intelligentie kunnen gebruiken om enorme waarde te creëren.

Meta Platforms is eigenaar van de toonaangevende sociale mediaplatformen Facebook, Instagram, WhatsApp en Threads. Het bedrijf is geen onbekende in de $ 1 biljoen club: Het was al lid in 2021, voordat het verzandde in geldverspillende projecten zoals de metaverse. Eind 2022 hadden investeerders de waardering met 76% verlaagd van piek tot dal.

Maar Meta is teruggekeerd met wraak. Het aandeel is in 2023 met 127% gestegen, dankzij de inzet van het bedrijf om kosten te besparen en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om de groei weer aan te zwengelen.

Koersverloop META, bron: DeAandeelhouder

De korte videofunctie Reels is de kern van de comeback. Het is ontworpen om te concurreren met TikTok van ByteDance, dat de afgelopen jaren de aandacht van jongere gebruikers heeft gedomineerd.

Meta gebruikt AI om het soort inhoud te voorspellen dat gebruikers willen bekijken en geeft ze vervolgens meer inhoud om de betrokkenheid te vergroten. In het tweede kwartaal (eindigend op 30 juni) zorgde de AI-zoekmachine voor een toename van 7% in de tijd die gebruikers op Facebook doorbrachten vergeleken met een jaar geleden. Het bedrijf zei ook dat de technologie verantwoordelijk is voor een toename van 24% in de tijd die wordt doorgebracht op Instagram sinds de lancering van Reels.

Meta gebruikt ook AI om adverteerders te bedienen op zijn sociale mediaplatforms. Het heeft generatieve AI-tools geïntroduceerd die tekst kunnen creëren en afbeeldingen kunnen bijsnijden om effectievere advertenties te produceren. En het biedt AI-ondersteunde voorspellende analyses om bedrijven te helpen begrijpen hoe advertenties zouden kunnen presteren.

De omzet en winst van Meta zijn nu weer aan het groeien, tot grote vreugde van investeerders die het bedrijf nu gezamenlijk waarderen op $728 miljard. Wall Street verwacht dat het bedrijf in 2023 $12,32 aan winst per aandeel over het hele jaar zal leveren en op basis van de huidige aandelenkoers van $283,25 wordt het verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 23.

Ervan uitgaande dat de koers-winstverhouding constant blijft, hoeft Meta zijn winst tussen nu en 2030 slechts met een bescheiden 4,6% per jaar te laten groeien om weer deel uit te maken van de $1 biljoen club. De prestaties tot nu toe dit jaar suggereren dat dat geen probleem zal zijn.

  1. Oracle, (NYSE:ORCL) ISIN:US68389X1054, wordt snel de 'go-to' cloud provider voor AI-bedrijven.

Oracle heeft een rijke geschiedenis als titaan van de technologiesector. Het zorgde voor een revolutie in databasebeheer software in de jaren 1970 en bereidde bedrijven voor op het internettijdperk vanaf de jaren 1990. Sindsdien heeft het zich gericht op cloud computing, vooral na de lancering van zijn Oracle Cloud Infrastructure business in 2016.

De cloud is toevallig een belangrijk onderdeel van de AI-vergelijking, want het is waar bedrijven hun waardevolle gegevens opslaan en die informatie is de nectar die AI-modellen voedt. En het gemiddelde bedrijf kan zich niet de computerhardware veroorloven die nodig is om AI te ontwikkelen, dus is het huren ervan van datacenter beheerders zoals Oracle vaak hun enige optie.

Nu we het daar toch over hebben, Oracle is snel een leider geworden op dat gebied. Het heeft meerdere deals gesloten met de toonaangevende AI-chipmaker Nvidia en Oracle's voorzitter Larry Ellison zegt dat zijn bedrijf de best presterende en goedkoopste GPU-clusters ter wereld heeft. De klanten kunnen opschalen tot maar liefst 32.000 GPU's aan rekenkracht, waardoor ze snel AI kunnen ontwikkelen, trainen en inzetten. 

In het vierde kwartaal van het boekjaar 2023 (eindigend op 31 mei) heeft Oracle meer dan 30 AI-ontwikkelingsklanten binnengehaald en zij hebben zich er gezamenlijk toe verbonden om voor $ 2 miljard aan cloud computing-capaciteit te kopen. 

Het bedrijf genereerde 49,9 miljard dollar aan inkomsten in het fiscale jaar 2023 en wordt momenteel gewaardeerd op 316 miljard dollar. Op basis van deze cijfers worden de aandelen verhandeld tegen een koers/omzetverhouding (P/S) van 6,3. Als dat getal constant blijft, zal Oracle de omzet van het bedrijf zien dalen. Als dat getal constant blijft, moet Oracle zijn omzet tussen nu en 2030 met 17,9% per jaar laten groeien om een waardering van $1 biljoen te rechtvaardigen.

Als je bedenkt dat de inkomsten van het bedrijf een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 20,2% hebben sinds de beursnotering in 1986, gok ik dat het een goede kans maakt om bij de club van biljoen dollar te komen.

  1. Tesla, (NASDAQ:TSLA) US88160R1014 heeft een lucratieve kans in autonoom rijden

Je hebt je inmiddels waarschijnlijk wel gerealiseerd dat bedrijven AI op allerlei verschillende manieren toepassen. Nou, hier is er nog een: Tesla is wereldwijd marktleider in elektrische voertuigen, maar heeft ook een van de meest geavanceerde volledig autonome zelfrijdende softwarepakketten ter wereld ontwikkeld. Het zou later dit jaar openbaar kunnen worden gemaakt en het heeft het potentieel om de economie van het bedrijf volledig te veranderen.

Dat kan op twee manieren. Ten eerste zal Tesla terugkerende inkomsten verdienen aan elke auto waarin de technologie is geïnstalleerd. Software heeft een veel hogere brutowinstmarge dan de productie van auto's, omdat het eenmalig kan worden ontwikkeld en een onbeperkt aantal keren kan worden verkocht. Ten tweede wil CEO Elon Musk een gebruikers netwerk opbouwen voor de autonome voertuigen van Tesla. 

Hij zegt dat personenauto's gemiddeld slechts 12 uur per week in gebruik zijn, dus ze zouden een aanzienlijk inkomen voor klanten kunnen genereren door in hun vrije tijd deel uit te maken van een autonoom gebruikers netwerk.

Musk denkt dat de combinatie van software verkoop en een inkomstenverdeling uit zijn ride-sharingactiviteiten de brutomarge uit de productie van elk Tesla-voertuig op lange termijn tot 70% kan opdrijven (nu is dat 25%).

Het bedrijf wordt op dit moment gewaardeerd op $675 miljard. Musk wil de productie van EV's in de nabije toekomst met 50% per jaar verhogen, wat genoeg zou zijn om het bedrijf in 2030 naar een waardering van $1 biljoen te stuwen, zelfs zonder de autonome software.

Maar Ark Investment Management van Cathie Wood denkt dat zelfrijdende technologie uiteindelijk Tesla's meest waardevolle bezit zou kunnen worden. Ark voorspelt dat het aandeel Tesla tegen 2027 met 925% zou kunnen stijgen tot $2.000, vooral dankzij autonome wagen technologie.

Als gevolg hiervan heeft Tesla geen tekort aan positieve katalysatoren aan de horizon, en ik denk dat het een geweldige gok is om binnen een paar jaar bij de $1 biljoen club te komen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!