Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

3 aandelen om een bearmarkt te overleven

3 aandelen om een bearmarkt te overleven
11 sep 2023 om 10:05

Bear markets zijn van alle tijden. Sommige zijn van korte duur terwijl andere zich kunnen uitstrekken over een periode van meerdere jaren. Bij het voordoen van een bear market is het dan ook van belang dat je aandelen-portfolio tegen een stootje kan.

Chuck Saletta van The Motley Fool schreef een artikel waarin hij vertelde welke drie aandelen hij koopt in afwachting van een bear market. Laten we ze bekijken.

Als er een voordeel zit aan bear markets, dan is het dat ze vaak de kans bieden om aandelen van geweldige bedrijven te kopen tegen spotprijzen.

Hoewel het leuk is om de aandelenkoersen te zien stijgen nadat je je aandeel hebt gekocht, is de realiteit dat aandelenkoersen niet altijd stijgen. Lagere markten komen voor, en de juiste strategie hebben om ermee om te gaan is de sleutel om er beter uit te komen. Een van de krachtigste dingen die je kunt doen is een lijst hebben van welke bedrijfsaandelen je bereid bent te kopen als de volgende bear market begint.

Uiteindelijk is een aandeel gewoon een gedeeltelijk eigendomsbelang in een bedrijf. Wat dat bedrijf naar verwachting in de toekomst zal verdienen — niet wat de markt op dit moment denkt — bepaalt wat de aandelen echt waard zijn. Het beste aan een dalende markt is dat het de aandelenkoersen kan doen dalen tot een niveau waarop kwalitatief goede bedrijven kunnen worden gekocht tegen goedkope tot redelijke prijzen.

Door een oogje in het zeil te houden voor sterke bedrijven die je zou willen kopen tegen spotprijzen, kun je jezelf in een betere positie plaatsen om een netto koper van aandelen te zijn wanneer de markt daalt. Met dat in gedachten zijn hier 3 veerkrachtige aandelen die op mijn lijst staan om te kopen tijdens een dalende markt.

Prudential Financial (NYSE:PRU), ISIN: US7443201022

Prudential Financial hecht veel waarde aan zijn financiële kracht waardoor het een echte rots gebruikt — de Rots van Gibraltar — als bedrijfslogo.  Dat logo wordt ondersteund door een balans met meer dan $14 miljard aan contanten en $312 miljard aan obligaties die beschikbaar zijn voor verkoop.

Als verzekeringsmaatschappij houdt Prudential Financial zich bezig met het beprijzen van risico. De premies die het bedrijf in rekening brengt, zijn beschikbaar om claims op zijn polissen te betalen. Als de claims groter zijn dan verwacht, is die balans er speciaal om het verschil te compenseren. Met zo’n sterke financiële buffer kan Prudential Financial het hoofd bieden aan enorme tegenwind en toch nog goed eindigen.

Bovendien was het bedrijf tijdens de financiële crisis gedwongen om het dividend te verlagen, maar het was in staat om het dividend snel te herstellen toen de crisis voorbij was. Het kwartaaldividend is vandaag zelfs hoger dan het jaarlijkse dividend voor die verlaging.  Dat is precies het soort veerkracht dat ik graag zie in aandelen die ik bereid ben te kopen tijdens een dalende markt.

Omega Healthcare Investors (NYSE:OHI), ISIN: US6819361006

Omega Healthcare Investors is een bedrijf dat zich bezighoudt met het bezitten en verhuren van onroerend goed voor langdurige zorg, verpleeghuizen en instellingen voor begeleid wonen. Omdat de Amerikaanse bevolking snel vergrijst en mensen in het land minder kinderen krijgen dan vroeger, zal er waarschijnlijk nog lange tijd vraag zijn naar dit soort faciliteiten.

De vergrijzing van de bevolking betekent dat er waarschijnlijk meer mensen op zoek zullen gaan naar deze diensten, omdat oudere mensen dit soort zorg over het algemeen eerder nodig hebben dan jongere mensen. Minder kinderen betekent dat er waarschijnlijk minder familieleden zullen zijn die kunnen zorgen voor de persoon die dit soort hulp nodig heeft. Dat maakt het waarschijnlijker dat iemand die dat soort hulp nodig heeft, professionele zorg zal zoeken.

Naast deze demografische trends op lange termijn is Omega Healthcare Investors gestructureerd als een Real Estate Investment Trust (REIT). Door die structuur moet het minstens 90% van zijn winst uitkeren in de vorm van een dividend. Hoewel het dividend kan stijgen of dalen op basis van de winst van het bedrijf, zorgt de verplichte betaling in combinatie met de demografische trends die het bedrijf voeden ervoor dat het hoog op mijn verlanglijstje staat.

Enbridge (NYSE:ENB), ISIN: CA29250N1050

Enbridge is het grootste energie-infrastructuurbedrijf in Noord-Amerika. Het houdt zich bezig met het verplaatsen van olie en aardgas via pijpleidingen van de plaats waar het wordt geproduceerd naar de plaats waar het wordt verwerkt en/of verbruikt. Hoewel het gemakkelijk is om die business af te doen als een voorbije relikwie van “old-school” energie, is de realiteit dat de vraag naar olie en aardgas naar verwachting nog lange tijd sterk zal blijven.

Het Amerikaanse Energy Information Agency voorspelt zelfs dat de netto vraag naar deze brandstoftypen tot 2050 ongeveer stabiel zal blijven, zelfs bij optimistische aannames voor groenere energiebronnen. Die langetermijnvoorspelling betekent dat het grote netwerk van energie pijpleidingen van Enbridge waarschijnlijk nog ten minste de komende decennia, zo niet langer, in bedrijf zal zijn.

Behalve dat pijpleidingen over het algemeen een grote capaciteit hebben, zijn het over het algemeen veiligere, milieuvriendelijkere en kosteneffectievere manieren om olie en aardgas te verplaatsen. Als gevolg hiervan is het waarschijnlijk dat zelfs als de vraag naar olie en aardgas na verloop van tijd afneemt, pijpleidingen een populaire transportmethode zullen blijven, zelfs als andere methoden hun gebruik sneller zien dalen. Dat duidelijke pad naar vraag op langere termijn maakt Enbridge tot een bedrijf waarvan ik de aandelen zou kopen tijdens een dalende markt.

Nu is het tijd om je voor te bereiden op de volgende dalende markt

Hoewel het vaak moeilijk te voorspellen is wanneer de volgende dalende markt zal plaatsvinden, is het vrijwel zeker dat we op een gegeven moment weer met een dalende markt te maken zullen krijgen. Door nu je plannen te maken, kun je in een betere positie zijn om in te springen en te kopen wanneer de aandelen goedkoop zijn. Daarom is vandaag een geweldige dag om te beginnen met het samenstellen van je lijst met veerkrachtige aandelen die je bereid bent te kopen als de kans zich voordoet.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.