Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

2% per maand met Prosus

2% per maand met Prosus
21 jul 2021 om 12:11

Aandelenkoers Prosus op het moment van schrijven: €78,67

Op 17 februari noteerde Prosus een koers van €109 maar sindsdien begaat de koers een vrije val en noteert het 25% lager. Prosus investeert in beursgenoteerde en niet beursgenoteerde bedrijven en werkt als een holding. Algemeen bekend vanwege hun vroege aankoop van een belang van 46,5% in Tencent in 2001, groeide de omvang van de portefeuille van Prosus tot €214 miljard. Sinds 2001 verkleinde Prosus het belang in Tencent en bezit het nu een belang 28,9%. In perspectief van de gehele portefeuille bedraagt dit belang 80% van de totale waarde van de portefeuille.

Tencent

Vanwege onrustige omstandigheden omtrent de Chinese overheid, daalde de koers van Tencent sinds 17 februari met 27%. In de afgelopen 12 maanden werd Jack Ma al op de vingers getikt waarna hij een paar maanden uit zicht verdween. De verdere onrust bij de overdracht van Hong Kong van de Britten aan de Chinezen loopt verre van soepel, waar China enige vrijheden probeert te onderdrukken. Door deze systematische risico’s verkopen beleggers hun positie en maken zich zorgen over toekomstige interventie van de Chinese overheid.

Meer dan alleen Tencent

Naast Tencent investeert Prosus in allerlei snelgroeiende deelgebieden. Prosus gelooft in de toekomst van technologie dat werd ondersteund door data van de WSJ en Bloomberg. Hieronder ziet u een slide uit een presentatie van vorig jaar waar de trends duidelijke zichtbaar worden:

Het is onmiskenbaar af te lezen aan de afbeeldingen hierboven dat de transitie naar online hard op gang komt. Corona heeft de transitie naar online zelfs in een sneller traject geduwd.

De portefeuille van Prosus reflecteert de hiervoor benoemde trends met een duidelijke focus op technologie. Het Ecommerce gedeelte van Prosus staat in de schaduw van Tencent vanwege de grote weging in de portefeuille. Maar de ontwikkelingen in dit gedeelte kunnen voor de belegger juist interessanter blijken. In 5 jaar tijd is de waarde van de onderliggende bedrijven verviervoudigt tot $39 miljard. De omzet van dit segment steeg jaar op jaar met bijna 50% van $4,3 miljard tot $6,2 miljard.

Een van de hardst groeiende segmenten is de food delivery branche die rugwinden ondervond vanwege corona. Met 50% meer orders en een stijging van 70% in de totale waarde van orders dan in 2020 staat Prosus goed gepositioneerd om te profiteren. Prosus bezit belangen in de concurrent van Just Eat Takeaway (JET), Delivery Hero, maar ook in het hard groeiende iFood. Het bedrijf heeft nog steeds belangstelling in de aandelen van iFood die JET bezit, maar die wachten op een hoger bod van Prosus. De focus van Prosus in de segment ligt in Latijns-Amerika en Azië. In deze markten verwachten ze sterke groei en willen ze profiteren via hun belang in Swiggy en iFood.

Resultaten

Twee weken geleden presenteerde Prosus haar jaarresultaten voor 2021. Dit komt omdat Prosus werkt met een gebroken boekjaar dat eindigde op 31 maart 2021. De omzet groeide jaar op jaar met 33% naar $28,8 miljard en de operationele winst met 44% naar $5,6 miljard. De winst per aandeel steeg met 39% naar $4,59.

De winstgevendheid van de Ecommerce segment blijft een doorn in het oog. Tot nu toe heeft het segment nog geen winst gedraaid als geheel. Dit is echter een bewuste keuze omdat de focus ligt groei i.p.v. winstgevendheid (zie groei per segment hieronder). Wanneer de eindmarkten van deze bedrijven volgroeid raken en marktaandeel gewonnen is dan zal de transitie richting winstgevendheid starten. Zet Prosus de trend van de afgelopen jaren voort dan zou 2022 het eerste jaar met winst kunnen zijn. Een mijlpaal!

Discount tegenover Tencent

Omdat Prosus dit jaar voor het eerst de totale waarde van het Ecommerce segment publiceerde kunnen wij dit meenemen in de totale waarde berekeningen van onderliggende activiteiten van Prosus. Met de ingeschatte waarde van $39 miljard kom ik uit op een geschatte waarde van €214 miljard. Met de huidige koers van Prosus ligt de marktkapitalisatie op €128 miljard. Hierdoor handelt Prosus op een korting van 40,2% (!).

Rendement Certificaat Prosus

Rendement certificaten kunnen een interessant rendementspotentieel bieden en als alternatief voor een directe investering in de aandelen dienen.

Onderstaande rendement certificaat op Prosus kan bijvoorbeeld 11,5% potentieel rendement opleveren voor de komende 5 maanden. Een rendement certificaat werkt als volgt: onder voorwaarde dat de aandelenkoers gedurende de looptijd niet de ondergrens raakt, ontvang je na einddatum een vaste uitkering. Raakt de aandelenkoers wel de ondergrens? Dan ontvangt u na einddatum een bedrag gelijk aan de slotkoers van de aandelen op einddatum. U loopt dus wel risico! Daalt het aandeel fors, dan zal ook het bijbehorende rendement certificaat dalen.

BNP Paribas heeft op Prosus een rendement certificaat beschikbaar dat afloopt op 17 december 2021. Dat is over 5 maanden. De ondergrens van het certificaat ligt op € 65,00. Een marge van 18%.

De prijs van dit rendement certificaat kost wel meer dan de koers van het aandeel met €90,95 tegenover omgerekend €78,67 van het aandeel. Onder voorwaarde dat het aandeel de komende 5 maanden ook boven de ondergrens van € 65,00 blijft, ontvangt u in december een uitkering van €102,00. Dus bijna €11,05 meer dan de investering nu. Dat betekent een rendement van 11,5%. In mijn optiek een interessant potentieel rendement in 5 maanden. Daarbij biedt de marge van 18% een degelijke buffer.

Het rendement is wel gemaximeerd. Meer dan €102,00 krijgt de belegger niet, ongeacht hoe hoog Prosus op 17 december 2021 noteert. In ruil voor een positief resultaat bij een zijwaartse beweging of beperkte daling, geeft u dus naar boven toe rendementspotentieel op.

Mocht de koersreactie toch negatief zijn, dan is er voor de belegger in dit rendement certificaat niets aan de hand, zolang de aandelenkoers de komende 5 maanden maar boven de ondergrens van €65,00 blijft. Daaronder loopt u hetzelfde risico als met de aandelen zelf. In het geval dat Prosus de ondergrens namelijk wel raakt, betekent dit dat u na de einddatum een bedrag ontvangt gelijk aan de slotkoers van Prosus die dag. Wie reeds in aandelen Prosus belegt, een investering overweegt te doen, of gewoon op zoek is naar rendement met het hiervoor beschreven risico, kan dit certificaat van BNP Paribas overwegen.

Rendement Certificaat Prosus – NLBNPNL14AX3 (bron: BNP Paribas)

Prijs op het moment van schrijven: €90,95

Einddatum: 17 december 2021

Ondergrens: €65,00

Maximale uitbetaling: €102,00

Matthijs Kok is verbonden aan ProBeleggen.nl en DeAandeelHouder.nl en heeft zowel privé en zakelijk geen long positie in Prosus.

Bronnen: BNP Paribas Markets, Reuters Eikon, kwartaal- en jaarverslagen Prosus en Marketscreener.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Alibaba Group

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.