Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

2 gezondheidszorg SPAC’s voor 2021

2 gezondheidszorg SPAC’s voor 2021
12 feb 2021 om 07:30

Deze “blanco cheque bedrijven” nemen de meest innovatieve en snelst groeiende kansen in de gezondheidszorg over. Volgens Zhiyuan Sun van Fool.com zijn dit twee SPAC’s om in de gaten te houden in 2021. Dat stelt hij in zijn laatste artikel.


Special Purpose Acquisition Companies (SPAC’s) zijn in wezen blanco-chequebedrijven met de steun van geavanceerde institutionele beleggers. SPAC’s zamelen alleen geld in via een beursgang om een ​​ander bedrijf over te nemen. Dankzij deze opzet kunnen particuliere beleggers bij volmacht een belang kopen in kleine bedrijven met een enorm groeipotentieel die mogelijk nog niet in aanmerking komen voor een IPO – een privilege dat traditioneel voorbehouden is aan durfkapitalisten.

Dergelijke investeringsvehikels waren het grootste deel van vorig jaar razend populair; ongeveer 200 gingen naar de beurs nadat ze meer dan $ 64 miljard hadden opgehaald bij investeerders. Laten we vandaag eens kijken naar twee top-SPAC’s op het gebied van gezondheidszorg en hoe deze kunnen bijdragen aan uw portefeuille.

VG Acquisition Corp (NYSE:VGAC.U)

Op 4 februari kondigde SPAC VG Acquisition Corp aan dat het DNA-analysebedrijf 23andMe voor de consument zou overnemen voor $ 509 miljoen in contanten en $ 250 miljoen aan private investeringen in public equity (PIPE) -financiering. Bovendien zal de multi-miljardair-oprichter van Virgin Group en VG Acquisition, Sir Richard Branson, persoonlijk $ 25 miljoen in het bedrijf investeren. De CEO van 23andMe, Anna Wojcicki, zal dat bedrag evenaren. De deal waardeert het DNA-testbedrijf op $ 4,4 miljard.

Na aanpassingen van bijna $ 1 miljard in contanten na de transactie (en geen schulden), blijft 23andMe over op een ondernemingswaarde van $ 3,5 miljard. De overname van VG Acquisition had niet op een beter moment kunnen komen. 23andMe heeft dringend geld nodig om uitbreidingsinspanningen te vergemakkelijken. Op korte termijn verwacht het bedrijf dat zijn omzet dit jaar met meer dan 50% zal dalen vanaf een piekomzet van $ 441 miljoen in 2019. De ellende op korte termijn is gemakkelijk te begrijpen. Op dit moment biedt 23andMe consumenten een momentopname van hun afkomst nadat ze een speekselmonster hebben verzameld in een DNA-testkit thuis.

Het bedrijf verstrekt ook een gezondheidsrapport over de waarschijnlijkheid van een persoon om erfelijke ziekten te hebben of te dragen, evenals het ontwikkelen van verschillende veelvoorkomende ziekten (zoals diabetes), op basis van de steekproef. Het probleem? Beide services kosten een forse gecombineerde prijs van $ 199. Met meer dan 10,7 miljoen geanalyseerd DNA van klanten, is het veilig om te zeggen dat degenen die geïnteresseerd zijn in hun raciale of etnische afkomst en de rekening kunnen betalen, ofwel al zo’n DNA-test hebben gedaan met 23andMe of met zijn grootste concurrent, Ancestry.com.

Wat betreft het aspect gezondheidsdiagnostiek: niet alle artsen vertrouwen op de nauwkeurigheid van de 23andMe-testresultaten en vragen patiënten meestal om daaropvolgende tests in een ziekenhuislaboratorium te ondergaan. Gelukkig herkent 23andMe dit probleem en probeert het actief over te schakelen naar een op abonnees gebaseerd model. Voor $ 29 per jaar biedt het zijn klanten nu periodiek inzicht in hun risico op kanker, reproductieve gezondheid, dieet, slaap, fitnessblessures en migraine op basis van hun genetische gegevens. Sinds de lancering in juni jongstleden heeft het bedrijf meer dan 75.000 abonnees weten op te schrijven.

Maar de belangrijkste reden waarom u in 23andMe zou moeten investeren, is de ontwikkeling van geneesmiddelen. In 2018 ontving het bedrijf de steun van de large-cap-farma GlaxoSmithKline om nieuwe medicijndoelen te ontdekken. Van de 10,7 miljoen leden van het bedrijf stemden er ongeveer 8,5 miljoen in om 23andMe hun DNA-gegevens te laten gebruiken voor onderzoek. Door gebruik te maken van deze enorme database heeft het bedrijf al acht mogelijke kandidaat-geneesmiddelen voor klinische ontwikkeling ontdekt en is het van plan om dat aantal tegen 2024 te verhogen tot 37. 23andMe voorspelt ook dat het zijn inkomsten dit jaar terug kan brengen naar het niveau van bijna 2019 (ongeveer $ 400 miljoen).

Momenteel wordt het bedrijf verhandeld voor ongeveer 8,7 keer de bedrijfswaarde in de toekomst (op basis van omzetramingen voor 2024), wat best veel is gezien de daling van de omzet waarmee het te maken heeft gehad. 23andMe kan echter nog steeds een revolutie teweegbrengen in de wereldwijde farmaceutische onderzoeksindustrie van $ 190 miljard met zijn unieke benadering van medicijnontwerp. Dat is het facet van het bedrijf waar ik het meest enthousiast over ben. Het kopen van aandelen van VG Acquisition is een geweldige manier om vooraf in te schrijven op het openbare aanbod van zijn ruggengraat in de gezondheidszorg.

GigCapital2 (NYSE:GIX)

GigCapital2 is een SPAC die in de eerste helft van dit jaar zal fuseren met twee telegeneeskundebedrijven, UpHealth en Cloudbreak. UpHealth biedt virtuele gezondheidsadviezen op wereldwijde schaal, heeft een segment gewijd aan online gedragsgezondheid en heeft een digitale apotheek die recepten naar alle 50 staten kan verzenden. Zodra de fusie is voltooid, zal Cloudbreak hun gecombineerde activiteiten naar een hoger niveau tillen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van medische tolken tijdens online doktersbezoeken en biedt zijn diensten aan in meer dan 250 talen. Dit jaar schat UpHealth dat het $ 194 miljoen aan inkomsten kan opleveren, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van de $ 115 miljoen vorig jaar.

Het bedrijf verwacht dat het tegen 2022 meer dan $ 346 miljoen aan omzet kan genereren. Het is ook winstgevend op operationele basis, met een winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) van 12%. UpHealth ziet momenteel meer dan 100.000 consulten per maand op haar platform. Het verzendt meer dan 95% van de receptbestellingen binnen 24 uur. Er zijn ook meer dan 160 psychiaters die namens UpHealth geestelijke gezondheidszorg verlenen. De voorgestelde deal waardeert Uphealth en Cloudbreak op een gecombineerde ondernemingswaarde van $ 1,35 miljard na correctie voor ongeveer $ 100 miljoen in hun kassaldo na de transactie. Het zal worden verhandeld tegen slechts zeven keer de ondernemingswaarde ten opzichte van de verkoop, wat een fantastische prijs is voor een bedrijf dat zijn inkomsten de komende twee jaar met maar liefst 74% per jaar kan laten groeien. Dat plaatst het acquisitiedoel misschien wel bij het goedkoopste telezorgbedrijf in de sector. Na de fusie zal de SPAC in de vorm van de gecombineerde entiteit worden verhandeld onder een enkele ticker, UPH, op de New York Stock Exchange (NYSE). Ik raad investeerders die geïnteresseerd zijn in de industrie ten zeerste aan om GigCapital2 aan hun portefeuilles toe te voegen.

 


Zhiyuan Sun heeft geen positie in een van de genoemde aandelen. De Motley Fool heeft geen positie in een van de genoemde aandelen. The Motley Fool heeft een openbaarmakingsbeleid.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.