AEX start licht hoger nu deadline voor tarieven nadert

De Amsterdamse beurs maakt zich maandag op voor een licht hogere opening. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent.
Afgelopen week koerste de AEX index op weekbasis nog 1,3 procent lager naar een slotstand van 908,44 punten. Ook de breed samengestelde Stoxx Europe 600 index leverde terrein in.
Op Wall Street, dat vrijdag de deuren gesloten hield vanwege de viering van Independence Day, sloten de S&P 500 index en techbeurs Nasdaq donderdag tijdens een verkorte handelssessie, en na de vrijgave van een opvallend sterk banenrapport, op de hoogste standen ooit.
Het banenrapport bewees volgens analisten van JPMorgan het gelijk van de voorzichtige houding van de Federal Reserve ten aanzien van renteverlagingen.
Europese beleggers zijn daarentegen voorzichtig nu de deadline over de importheffingen van 9 juli van de Amerikaanse president Donald Trump met rasse schreden nadert. De hoop is dat de VS voor die tijd een akkoord kunnen sluiten met een grote handelspartner, zoals de Europese Unie. Afgelopen week wist Trump wel al een handelsdeal te sluiten met Vietnam.
De Verenigde Staten zullen later vandaag de eerste brieven over de importheffingen rondsturen, zo meldde de Amerikaanse president Donald Trump vanochtend op zijn Truth Social. Het gaat om brieven dan wel deals met verschillende landen over de hele wereld.
Daarbij lijkt Trump het ditmaal extra voorzien te hebben op de BRICS-landen. “Elk land dat zich aansluit bij het anti-Amerikaanse beleid van de BRICS-landen, wordt belast met een EXTRA tarief van 10 procent. Er worden geen uitzonderingen op dit beleid gemaakt”, dreigde Trump.
Op een bijeenkomst van opkomende landen in het Braziliaanse Rio de Janeiro bespreken hun leiders momenteel onder meer de impact van het Amerikaanse tarievenbeleid.
“Het geld begint vanaf 1 augustus de VS binnen te komen”, zei Trump eerder. De hoogte van de eenzijdige tarieven zal flink variëren, van 10 tot 20 procent, maar ook 60 of 70 procent behoort tot de mogelijkheden. De president gaf niet aan welke tarieven voor welke landen zullen gelden.
ING-econoom James Smith verwacht overigens dat de deadline van 9 juli zonder grote problemen zal komen en gaan. Beleggers zijn er inmiddels aan gewend dat Trump zich ook flexibel kan opstellen.
Trumps megawet onherroepelijk en Musk start eigen partij
Na het slot op Wall Street donderdag stemde na de Senaat ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden na een marathonvergadering in met Donald Trumps ‘Big Beautiful Bill’.
Zoals door Trump vooraf al werd voorspeld zette de president vrijdag op Onafhankelijkheidsdag zijn handtekening onder de wetgeving, waardoor deze onherroepelijk is geworden.
De megawet vormt de basis van Trumps tweede ambtstermijn. Het wetsvoorstel omvat onder meer de permanente verlengingen van bepaalde belastingverlagingen, maar ook nieuwe belastingverlagingen. Verder wil Trump bezuinigen op Medicaid en voedselhulp, maar gaan de uitgaven voor grensbewaking en defensie omhoog.
Veel ‘groene’ subsidies, zoals voor de aanschaf van elektrische auto’s, worden afgeschaft.
Critici, waaronder Tesla-topman Elon Musk, wijzen op de hoge kosten die de megawet met zich mee zal brengen, terwijl het begrotingstekort al ongeveer zeven procent bedraagt.
De voormalige bondgenoten Musk en Trump voerden de afgelopen weken een verbale oorlog over dit onderwerp uit, en vrijdag polste Musk, na de ondertekening van Trump, zijn volgers op zijn social mediaplatform X over de vraag of hij een politieke partij moet oprichten.
“Onafhankelijkheidsdag is het perfecte moment om te vragen of je onafhankelijk wilt worden van het tweepartijensysteem (sommigen zouden zeggen: eenpartijenstelsel)! Moeten we de America Party oprichten?”, aldus Musk.
Ongeveer tweederde van de respondenten reageerden positief op deze vraag en zaterdag maakte Musk bekend de partij te hebben opgericht.
Trump dreigde afgelopen week nog Musk als illegale immigrant terug te sturen naar Zuid-Afrika en hekelde de subsidies die zijn bedrijven hadden ontvangen.
De Amerikaanse president zei zondag tegen verslaggevers dat de VS altijd een tweepartijenstelsel zijn geweest en dat het idee van Musk “belachelijk” is.
De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vanochtend stabiel op 4,33 procent.
In Azië noteerden noteerden de hoofdindices vanochtend in het rood, maar de verliezen bleven beperkt tot minder dan een half procent, terwijl de Amerikaanse oliefuture 1,3 procent prijs gaf op 66,15 dollar per vat.
Bedrijfsnieuws
De handelsvolumes van contante effecten op Euronext zijn in juni gedaald, terwijl op jaarbasis de volumes stegen. Dit maakte de Europese beursuitbater vrijdag nabeurs bekend.
Jörg de Graaf vertrekt later dit jaar als financieel directeur bij CM.com. Tot zijn vertrek op 1 november blijft De Graaf actief als financieel topman van het bedrijf.
De voor komende woensdag aangekondigde staking van het grondpersoneel van KLM gaat niet door. De kortgedingrechter in Amsterdam heeft de staking vrijdag verboden.
Slotstanden Wall Street van donderdag
De S&P 500 sloot donderdag 0,8 procent hoger op 6.279,35 punten, en de Dow Jones-index steeg ook 0,8 procent tot 44.828,53 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,0 procent won op 20.601,10 punten.
Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van
koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel: