Europese beurzen openen naar verwachting vlak
De Europese beurzen gaan vrijdag een nagenoeg vlakke opening tegemoet, in aanloop naar het belangrijke banenrapport vanmiddag in de VS
IG voorziet een openingsverlies van 12 punten voor de Duitse DAX en een min van 2 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 10 punten lager te openen.
De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd. Naeem Aslam van Zaye Capital Markets bespeurde duidelijk voorzichtigheid in de markt, met beleggers die wachten op het Amerikaanse banenrapport dat vanmiddag om 14:30 uur verschijnt.
De markt rekent op een banengroei in de VS in augustus van 161.000, tegenover 114.000 in juli. Verder zou de werkloosheid zijn gedaald van 4,3 tot 4,2 procent en stegen de uurlonen licht op maand- en jaarbasis, is de marktverwachting.
Analist Corné van Zeijl van Cardano denkt dat alleen bij een heel zware tegenvaller een renteverlaging van 50 basispunten weer actueel kan worden. Vooralsnog lijkt het een verlaging met 25 basispunten te worden.
“Zoals de zaken er nu voorstaan, geeft de Fed Fund Futures curve aan dat de markt een renteverlaging verwacht bij elke FOMC-vergadering tot het eind van volgend jaar. Dat zijn veel verlagingen. Maar de geschiedenis leert ons dat er een groot verschil kan zijn tussen wat de markt verwacht en wat de Fed daadwerkelijk doet”, voegde Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild toe.
Op macro-economisch vlak was er in Europa donderdag verder aandacht voor de Duitse fabrieksorders, die in juli verrassend genoeg met 2,9 procent stegen, waar een daling met 1,0 procent was voorzien. In juni stegen de fabrieksorders in de grootste economie van de eurozone al met 4,6 procent.
De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in juli licht gestegen, maar minder hard dan verwacht. Op maandbasis stegen de detailhandelsverkopen met 0,1 procent, na een daling met 0,4 procent in juni. Economen rekenden voor juli op een stijging van 0,3 procent.
Als eerste indicatie van wat de consument in het derde kwartaal doet, geeft dit niet veel hoop op een verrassende stijging van de consumptie van huishoudens. Misschien hebben de Olympische Spelen de consumptie in Frankrijk gestimuleerd, maar verwacht daar geen grote verrassingen. De trage verkoopcijfers van vandaag illustreren de zwakke economische groei waarin de eurozone zich momenteel bevindt”, zei econoom Bert Colijn van ING.
Donderdagmiddag werd bekend dat voormalig Brexit-onderhandelaar Michel Barnier de nieuwe premier is geworden van Frankrijk.
Hij zal al zijn onderhandelingservaring nodig hebben om een regering te vormen en een begroting goed te keuren die een kans maakt om te overleven. Verdere politieke instabiliteit in Frankrijk kan niet worden uitgesloten, en de komende maanden zullen er waarschijnlijk geen grote economische hervormingen plaatsvinden”, aldus ING.
Bedrijfsnieuws
In Frankfurt ging Bayer aan kop, met een winst van 3,9 procent en steeg Deutsche Bank met 3,2 procent. Vastgoedbedrijf Vonovia won 1,8 procent. Brenntag belandde onderaan in de DAX, met een verlies van 2,2 procent.
Daimler Truck wisselt eerder dan verwacht van CEO, en dan kan de vraag oproepen of het bedrijf tekortschiet bij de verwachtingen, volgens Citigroup. De bank zegt meer informatie nodig te hebben om de ontwikkeling in het derde kwartaal goed te kunnen beoordelen. Citi verwacht een marge van 4,8 procent, tegen een consensus van 5,7 procent. Het aandeel daalde vandaag met 2,5 procent.
Volvo heeft zijn winstdoelen omlaag bijgesteld, vanwege moeilijke marktomstandigheden en heffingen op auto’s die in China gemaakt zijn. Volvo liet een dag eerder plannen varen om tegen het einde van dit decennium alleen nog volledig elektrische auto’s te verkopen. Volvo is in meerderheid eigendom van het Chinese Geely. Het aandeel verloor in Stockholm 1,4 procent.
In Parijs was het vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield, dat goede zaken deed, met een plus van 2,8 procent en zaten ook de Franse banken in de lift. Luxemerken LVMH en Hermes moesten 3,6 tot 6,4 procent prijsgeven. Ook defensiebedrijven stonden onder druk.
Associated British Foods, eigenaar van kledingwinkel Primark, is optimistisch over zijn financiële doelen bij de meeste divisies, hoewel de suikerdivisie geraakt wordt door lagere prijzen in Europa. De meeste winst komt van Primark, dat een omzetgroei van ongeveer 4 procent voorziet voor het halfjaar dat half september eindigt. Wel zal de vergelijkbare omzet licht lager zijn, namelijk 0,5 procent. Het aandeel verloor in Londen 8,5 procent.
Euro STOXX 50 4.815,15 (-0,7%)
STOXX Europe 600 512,05 (-0,5%)
DAX 18.576,50 (-0,1%)
CAC 40 7.431,96 (-0,9%)
FTSE 100 8.241,71 (-0,3%)
SMI 12.031,34 (-1,2%)
AEX 891,86 (-0,6%)
BEL 20 4.181,81 (+0,3%)
FTSE MIB 33.684,80 (+0,01%)
IBEX 35 11.273,50 (+0,5%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street gaat vrijdag naar verwachting ook een vlakke opening tegemoet, na een overwegend lager slot op donderdag. Echter, kunnen de werkgelegenheidscijfers daar een flinke verandering in brengen.
De aandacht ging donderdag al uit naar cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en economie. Volgens loonstrookjesverwerker ADP kwamen er in augustus 99.000 banen bij in de private sector in de VS. Gerekend werd op een groei van 140.000 banen.
Verder daalden de steunaanvragen in de VS afgelopen week met 5.000 tot 227.000 nieuwe aanvragen. De verwachting lag op 229.000 nieuwe steunaanvragen na een aantal van 232.000 in de week ervoor.
“De cijfers over de arbeidsmarkt kunnen zomaar eens cruciaal zijn voor de richting van de beurzen op korte termijn”, volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx, “aangezien ze een indicator vormen voor het consumentenvertrouwen en hun bestedingspatroon. Zolang de werkloosheid laag blijft, is de verwachting dat de consumentenuitgaven op peil blijven. Dit is belangrijk voor de groei van de Amerikaanse economie”, concludeerde de expert van Lynx.
Eerder deze week bleek dat de industrie in de VS in augustus opnieuw is gekrompen. Volgens marktkenners speelt de dienstensector een steeds grotere rol in de Amerikaanse economie.
In dat kader was er donderdag aandacht voor de inkoopmanagersindices voor de dienstensector. Volgens S&P Global groeide de dienstensector harder. De inkoopmanagersindex verbeterde van 55,0 naar 55,7.
Econoom Chris Williamson van S&P Global wees echter op de zwakke industriedata van eerder in de week en stelde dat het belangrijk zal zijn om in de gaten te houden “of de dienstensector bezwijkt onder de recente verzwakking van de fabrieksactiviteit.”
De inkoopdata van ISM toonden ook een lichte groeiversnelling van de Amerikaanse dienstensector in juli, hoewel de verbetering van 51,4 naar 51,5 beperkt was. Economen rekenden voor augustus op een daling tot 51,0.
De olieprijzen veerden aanvankelijk op na de bevestiging van OPEC+ dat de leden van het bondgenootschap hun plannen om te beginnen met het afbouwen van hun aanvullende productiebeperkingen met twee maanden zullen uitstellen.
OPEC zei donderdag dat de 2,2 miljoen vaten per dag aan vrijwillige reducties pas vanaf december geleidelijk worden afgebouwd, “met de flexibiliteit om de aanpassingen te pauzeren of terug te draaien als dat nodig is”, aldus het kartel. De settlement van WTI-olie lag donderdag uiteindelijk licht lager ten opzichte van de dag ervoor.
Bedrijfsnieuws
Nvidia ging 0,9 procent hoger en herstelde zo beperkt van een verlies van ruim 10 procent in de twee dagen ervoor, in reactie op mediaberichten dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de chipreus en andere bedrijven zou hebben gedagvaard in een onderzoek naar het mogelijk schenden van de mededingingsregels. Donderdag zei Nvidia volgens persbureau Reuters dat het niet is gedagvaard. Wel zou de Amerikaanse justitie informatie hebben ingewonnen, onder meer over de hardwarebundels van Nvidia.
Nabeurs kwam sectorgenoot Broadcom met cijfers. Het aandeel daalde in aanloop met 0,8 procent en daar kwam nabeurs nog een verlies van 5 procent bij. De chipproducent wist in het afgelopen kwartaal weliswaar de verwachtingen te verslaan, maar de outlook stelde teleur.
C3.ai rapporteerde bij de kwartaalcijfers een zwakker dan voorziene omzet uit abonnementen. Het aandeel daalde met 8,2 procent.
Nio rapporteerde afgelopen kwartaal een kleiner nettoverlies, dankzij recordverkopen en verbeterde marges. Ook de outlook voor het lopende kwartaal stemde de markt tevreden. Het aandeel steeg met 14,4 procent.
Rivaal Tesla is van plan om begin volgend jaar zijn zelfrijdende assistentie-software (FSD) uit te rollen in Europa en China, mits toezichthouders hun goedkeuring geven. Dit kondigde de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen donderdag aan op X. FSD, oftewel full self-driving, is de technologie van Tesla die als aanvulling dient op de automatische piloot functie. FSD is al beschikbaar in de VS en Canada. De aandelen van Tesla werden donderdag 4,9 procent meer waard.
Verizon Communications zal Frontier Communications overnemen in een deal ter waarde van 20 miljard dollar. Verizon neemt Frontier over voor 38,50 dollar per aandeel in contanten. Verizon merkte op dat de prijs een premie van 44 procent vertegenwoordigt ten opzichte van de naar volume gewogen gemiddelde aandelenkoers van Frontier in de 90 dagen vóór 3 september. Toen kwamen de eerste berichten over een mogelijke deal naar voren. Het aandeel Frontier ging 9,5 procent lager, terwijl Verizon met bijna een half procent daalde.
FuelCell heeft in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar een kleiner operationeel verlies gerapporteerd, terwijl de omzet ook daalde. Dit bleek donderdag uit cijfers van de Amerikaanse producent van elektriciteit uit waterstof met een brandstofcel. Het aandeel steeg met 1,9 procent.
ChargePoint is van plan 15 procent van het personeelsbestand te schrappen, goed voor 250 banen, nadat het bedrijf de kwartaalomzet harder zag teruglopen dan verwacht. Het aandeel gaf donderdag ruim 18 procent prijs.
US Steel steeg met 2,0 procent, na een koersval op woensdag. Het Witte Huis lijkt op het punt te staan de verkoop van Nippon Steel te blokkeren.
HPE overtrof de verwachtingen in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar en werd positiever over het voorziene jaarresultaat. Toch verloor het aandeel donderdag 6 procent.
S&P 500 index 5.503,41 (-0,3%)
Dow Jones index 40.755,75 (-0,5%)
Nasdaq Composite 17.127,66 (+0,3%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteren vrijdag overwegend lager, De markten in Azië dalen vooral, omdat de Japanse uitgaven de verwachtingen niet nakomen. Hong Kong is gesloten vanwege tyfoon Yagi
Nikkei 225 36.473,54 (-0,5%)
Shanghai Composite 2.782,00 (-0,2%)
Hang Seng 17.444,30 (gesloten wegens tyfoon)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1115. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,1107.
USD/JPY Yen 143,01
EUR/USD Euro 1,1115
EUR/JPY Yen 158,96
MACRO-AGENDA:
06:30 Consumptie huishoudens – Juli (NL)
08:00 Handelsbalans – Juli (Dld)
08:00 Industriële productie – Juli (Dld)
11:00 Economische groei – Tweede kwartaal def. (eur)
14:30 Banengroei en werkloosheid – Augustus (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 InPost – Cijfers tweede kwartaal
Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van
koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel: