Beursblik: Saxo ziet beleggerssentiment opnieuw opveren
Het vertrouwen van beleggers zit verder in de lift gedurende september, na de daling in augustus. Dat bleek woensdag uit de maandelijkse peiling onder klanten van Saxo.
Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten steeg van 1,4 in augustus naar 2,9 begin september op een schaal van -15 tot 15. In juni was dat nog 3,6.
Het sentiment rond de AEX is ook positief geworden. Beleggers verwachten gemiddeld een groei van 1,2 procent in de komende maand. Dat was vorige maand nog 0,4 procent. De vooruitzichten voor de S&P 500 laten ook een positiever beeld zien, van een verwachte groei van 0,6 procent in augustus naar 1,4 procent in september.
“Augustus was een achtbaan voor beleggers. Van een stevige correctie in het begin van de maand naar een mooie opleving daarna. Al met al eindigde de AEX vrijwel onveranderd, in vergelijking met het begin van de maand”, zei beleggerstrainer Hans Oudshoorn van Saxo. “Het vertrouwen kwam in augustus bij beleggers dus weer terug en dat zie je ook terug in onze maandelijkse peiling. De beurzen staan sinds begin september echter weer wat onder druk. Mochten ze niet herstellen zoals in augustus het geval was, dan kan dat het sentiment misschien weer een knauw geven.”
Ook de verkiezingen in de Verenigde Staten komen steeds dichterbij en zegt ruim de helft van de ondervraagden de blootstelling in de VS begin november hetzelfde te houden. Ongeveer 6,5 procent zegt de blootstelling rond die tijd te verkleinen, terwijl 6,1 procent juist zegt de exposure in de VS te vergroten. Een dikke 35 procent zei helemaal niet in de VS te beleggen.
Bij de populairste Nederlandse hoofdfondsen staat ASML nog steeds op de eerste plaats. Het fonds ging in populariteit licht omhoog. Shell bekleedt, net als de maand daarvoor, de tweede positie. Adyen staat nu op de derde plaats. De vorige keer was dat nog ING.
Shell is tegelijk ook het AEX-aandeel dat opnieuw het meest als verkoopkandidaat wordt genoemd. Op de tweede plaats staan hier Adyen en ASML. De derde plaats wordt ingenomen door ArcelorMittal.
De voorkeur voor aandelen is licht afgenomen. Op de tweede plaats staan ETF’s, gevolgd door respectievelijk opties, beleggingsfondsen, obligaties en turbo’s.
Ten slotte nam de voorkeur voor informatietechnologie weer wat af. De sector werd qua voorkeur gevolgd door de financiële sector en de energiesector. Daarna volgen de grondstoffensector en de industriële sector.