Europese beurzen sluiten hoger
De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag overwegend hoger gesloten, na een rustige handelsdag.
De Stoxx Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 518,88 punten. De Duitse DAX won 0,4 procent op 18.681,81 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,3 procent tot 7.565,78 punten. De Britse FTSE sloot 0,2 procent hoger op 8.345,46 punten.
Het was een vrij nieuwsluwe dag. Maandag bewogen de beurzen al weinig bij gebrek aan impulsen, hoewel er enige nervositeit was door de toenemende spanningen in het Midden-Oosten.
Beleggers wachten vooral op de resultaten van Nvidia en nieuwe macrodata die bepalend kunnen zijn voor het tempo waarin de Federal Reserve de rente gaat verlagen.
Fed-voorzitter Jerome Powell zei in Jackson Hole vrijdag dat hij zich vooral zorgen maakt over de arbeidsmarkt, dus de belangrijkste economische update zou het banenrapport moeten zijn van eind volgende week.
Deze cijfers moeten de huidige verwachting van een zachte economische landing in de VS bevestigen. Interactive Investor denkt dat ook het consumentenvertrouwen dinsdag de richting kan beïnvloeden.
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen volgens The Conference Board verbeterde in augustus. De verwachtingsindex noteerde voor de tweede maand boven de 80. Een indexstand onder de 80 wordt als een signaal gezien dat er binnen een jaar een recessie komt, volgens The Conference Board.
Experts van ING verwachten dat het PCE-inflatiecijfer, dat vrijdag verschijnt, een minder grote rol zal spelen na de speech in Jackson Hole, waarin Powell een renteverlaging in september zo goed als bevestigde. Volgende week verschijnen ook inkoopmanagersindices.
Op macro-economisch vlak was het dinsdag vrijdag rustig. Duitse cijfers toonden een krimpende economie in het tweede kwartaal, zoals eerdere cijfers al lieten zien. “Met een teleurstellende groei in het tweede kwartaal en bijna alle vertrouwensindicatoren die verzwakken, is de Duitse economie momenteel weer terug waar ze een jaar geleden was: vastgelopen in stagnatie als de groei-achterblijver van de hele eurozone”, zei econoom Carsten Brzeski van ING.
De euro/dollar handelde dinsdag op 1,1162, terwijl de obligatierentes licht stegen. De olieprijzen daalden na de forse stijging van maandag.
De WTI-olieprijs, die maandag nog 3,5 procent steeg door de situatie in het Midden-Oosten, leverde dinsdag ruim twee procent in.
Bedrijfsnieuws
In Frankfurt waren de aandelen van Duitse autofabrikanten aanvankelijk in trek, met stijgingen van ruim een procent voor onder meer Porsche Automobil Holding, Porsche AG, Mercedes-Benz en BMW, maar tijdens de middaghandel verdampten die winsten.
Bandenmaker Continental ging aan kop in de DAX met een winst van 2,7 procent en Adidas won 2,2 procent. Siemens Energy liet 1,0 procent gaan. Verder daalde Daimler Truck met 1,2 procent en vastgoedbedrijf Vonovia met 1,5 procent.
Ook in Parijs deden banken goede zaken. Société Générale en BNP Paribas wonnen tot 1,2 procent en Commerzbank sloot ook ruim een procent hoger in Frankfurt. Carrefour steeg 2,2 procent en ging daarmee aan kop in de CAC 40.
Luxe-fabrikanten trokken de Parijse beurs echter omlaag. Hermès, LVMH, L’Oreal en EssilorLuxottica eindigden lager. Hermès verloor daarbij zelfs 2,7 procent.
Bunzl blonk uit in Londen met een plus van 8 procent. JD Sports verloor juist 4,2 procent en huizenbouwers Persimmon en Barratt verloren 4,3 en 6,6 procent.
Aandelen van BHP stegen rond een procent in Londen. De mijnbouwer boekte in het afgelopen jaar een 39 procent lagere winst vanwege eenmalige afschrijvingen. BHP gaf verder aan te verwachten dat de grondstoffenmarkten de rest van het jaar volatiel blijven, onder meer door de dip van de Chinese economie en de zwakke industrie in Europa.
Sectorgenoten Anglo American en Rio Tinto wonnen meer dan een procent.
Wall Street
De Amerikaanse beurzen stonden rond sluitingstijd in Europa verdeeld met een klein plusje voor de S&P500-index.