Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Besi uitblinker op groen Damrak

Besi uitblinker op groen Damrak
3 jul 2024 om 17:52

 De Amsterdamse beurs is woensdag met een mooie winst gesloten, onder aanvoering van Besi.

De index won 0,7 procent op 931,09 punten.

“Het zijn weer de chipaandelen die de kar trekken”, zag beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management. De rentes daalden, en dat hielp ook, vulde hij aan.

Qua omzet was het verder geen heel goede dag, vermoedelijk omdat Wall Street vandaag maar een halve dag geopend is en morgen op de Fourth of July de deuren gesloten houdt.

“We gaan een paar rustige dagen tegemoet”, aldus Schutte. Daarmee is al het al uitkijken naar de banencijfers op vrijdagmiddag in de VS. Cijfers van ADP lieten vanmiddag een banengroei van 150.000 zien, 7.000 minder dan in mei en 10.000 minder dan economen hadden verwacht.

Op macro-economisch vlak was er echter ook voldoende te doen vandaag. Veel aandacht ging uit naar de inkoopmangersindices voor de dienstensector. In China en de eurozone was sprake van een groeivertraging.

Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, denkt dat de Europese Centrale Bank, die in juni de rente verlaagde, wat steun zal vinden in het rapport van vandaag. Dat liet namelijk zien dat de inputprijzen in het laagste tempo in drie jaar stegen. Toch zal de ECB volgens de econoom voorzichtig blijven, aangezien de prijzen nog altijd ruim boven de niveaus van voor de coronacrisis liggen.

Dezelfde indexen in de VS lieten een flink verdeeld beeld zien. De cijfers van S&P Global wezen op een groeiversnelling van de Amerikaanse dienstensector, maar die van ISM toonden juist een onverwachte krimp.

De euro/dollar steeg naar 1,0800 en de tienjaarsrentes in de VS daalde licht.

Olie werd iets duurder.

Stijgers en dalers

Besi was woensdag de uitblinker op Beursplein 5 met een koerswinst van 7,4 procent.  Volgens handelaar Bert van der Pol van Today’s Group verhoogde Morgan Stanley het koersdoel voor Besi van 170,00 naar 190,00 euro, met een koopadvies.

Sectorgenoot ASMI ging aanvankelijk ook omhoog, na een koersdoelverhoging van Jefferies, maar eindigde 0,7 procent lager.

Philips won 2,3 procent, nadat Artisan het belang in het bedrijf verdubbelde naar 10 procent.

AkzoNobel steeg 2,1 procent. De afgelopen dagen kreeg het aandeel verschillende afwaarderingen van analisten om de oren in aanloop naar de halfjaarcijfers.

Aan de onderkant vielen de verliezen mee. Shell verloor 0,5 procent en Universal Music Group was met een verlies van 1,4 procent de grootste daler.

In de AMX ging Aperam aan de leiding met een winst van 4,1 procent. Alfen won 3,8 procent, ondanks dat Jefferies het koersdoel halveerde naar 20,00 euro.

Flow Traders was in de midkap de grootste daler met een verlies van 1,0 procent.

Bij de small caps ging TomTom 4,1 procent in het groen. Theon International won 3,9 procent en Renewi 2,8 procent. PostNL verloor daarentegen 1,4 procent, nadat het Belgisch Bpost met een flinke winstwaarschuwing voor 2024 kwam. Bpost leverde in Brussel bijna 7 procent in. Ook zette UBS het aandeel PostNL op de verkooplijst en verlaagde het koersdoel naar 1,10 euro. 

NX Filtration werd 2,3 procent goedkoper.

Het lokaal genoteerde NEPI Rockcastle won 3,8 procent. NEPI verkocht voor 177 miljoen euro een Servisch winkelcentrum. Verder zette ING het aandeel op de kooplijst.

Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten noteerden aan het einde van de Europese beursdag per saldo iets hoger met 0,2 procent winst voor de S&P en een stijging van 0,5 procent voor de Nasdaq.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Citigroup

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.