Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Geld lenen voor beleggen – is dat verstandig?

Geld lenen voor beleggen – is dat verstandig?
27 jun 2024 om 08:46

Is het slim om een persoonlijke lening te nemen om te investeren? Hier vind je handige informatie over geld lenen voor beleggen.

Geld lenen voor beleggen

Geld lenen om te beleggen lijkt een snelle manier om rijk te worden, maar brengt vaak meer problemen dan voordelen. Volgens Centraal beheer kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om te beleggen, maar is het verstandig om daarvoor geld te lenen? Hierin kunnen we duidelijk zijn: geld lenen om te beleggen is vrijwel nooit een goed idee.

Groter risico op verlies

Als je geld leent om te investeren en de waarde van je investeringen daalt, blijf je zowel met de schuld als met het verlies zitten. Zelfs de meest ervaren beleggers kunnen niet gegarandeerd voorspellen of een investering winstgevend zal zijn. Investeren met geleend geld komt neer op gokken met geld dat niet van jou is. Het is daarom verstandiger om alleen te investeren met geld dat je kunt missen.

Rente bij beleggen met geleend geld

Naast het risico van verlies, moet je ook rente betalen over het geleende bedrag. Deze rentekosten verlagen je uiteindelijke rendement. Als je beleggingen weinig of geen winst opleveren, kunnen de rentekosten zelfs hoger zijn dan je winst, waardoor je alsnog geld verliest in plaats van verdient.

Stress en zorgen

Beleggen brengt al onzekerheid met zich mee, maar met geleend geld wordt de stress nog groter. Marktfluctuaties kunnen leiden tot momenten van hoge spanning. Als je beleggingen dalen, maak je je niet alleen zorgen over het verlies van je investering, maar ook over de aflossing van je lening.

Je kredietwaardigheid staat op het spel

Als je de lening voor je beleggingen niet kunt terugbetalen, kan dit je kredietwaardigheid ernstig schaden. Een negatieve BKR-registratie maakt het moeilijker om in de toekomst leningen, hypotheken of leasecontracten af te sluiten.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om snel geld te verdienen door te beleggen met geleend geld, leidt deze strategie vaak tot meer problemen dan voordelen. Het is verstandiger om te investeren met geld dat je kunt missen. Wil je ondanks ons advies dit niet te doen, toch geld lenen om te beleggen? Zorg dan dat je in elk geval kiest voor de lening met de laagste rente en vergelijk de leningen in Nederland. Zo vind je direct de voordeligste optie en voorkom je onnodig hoge rentekosten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.