Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: Wall Street eindigt licht hoger

Update: Wall Street eindigt licht hoger
26 jun 2024 om 23:04

 De Amerikaanse beurzen bleven woensdagavond dichtbij huis maar sloten licht hoger, terwijl het aandeel Nvidia, dat de Amerikaanse beurzen al geruime tijd domineert na een enorme waardestijging, opnieuw geen richting kon vinden.

De S&P 500 index sloot 0,2 procent hoger op 5.477,90 punten. De Nasdaq steeg 0,5 procent tot 17.805,16 punten en de Dow Jones-index steeg 0,04 procent tot 39.127,80 punten.

Dinsdag was er ook al winst voor de Nasdaq omdat Nvidia sterk herstelde van een recente verliesreeks. Woensdag leek de AI-reus weer enkele procenten te gaan dalen maar sloot het aandeel toch vlak. 

“De winsten op de beurzen zijn extreem geconcentreerd. De recente volatiliteit heeft vooral te maken met het Nvidia-effect. Dit is vrij uniek”, aldus analisten van SYZ.   

Het rentepad van de Fed blijft daarnaast altijd een aandachtspunt. Fed-bestuurder Lisa Cook zei dinsdag dat een renteverlaging op enig moment gepast zou zijn, maar dat de timing ervan onzeker is. Haar collega Michelle Bowman verwacht dit jaar geen verlagingen meer.

De FedWatch Tool van CME geeft aan dat de markt met een waarschijnlijkheid van bijna 90 procent verwacht dat de rente op 31 juli gehandhaafd blijft. Voor 18 september wordt een handhaving van de rente geschat op circa 36 procent.

Economisch nieuws uit de VS was er over de huizenmarkt, waar fors minder nieuwe woningen werden verkocht. Op vrijdag volgt een belangrijk inflatiecijfer.

De olieprijs daalde iets, nadat de Amerikaanse olievoorraden onverwacht bleken te zijn gestegen afgelopen week. De future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 0,1 procent lager op 80,78 dollar per vat. 

De grootste aanjager voor de markten deze week wordt vermoedelijk de Amerikaanse PCE-kerninflatie op vrijdag, aldus expert Chris Turner van ING. Als deze zou voldoen aan de verwachtingen van een inflatie van 0,1 procent op maandbasis, dan zal de korte rente dalen en de dollar meenemen in die neerwaartse trend, aldus ING.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond 1,0686. De olieprijs steeg 0,6 procent op NYMEX.

Bedrijfsnieuws

FedEx steeg 15,5 procent, na meevallende winstcijfers van het pakkettenbedrijf en de melding dat de divisie zware vracht tegen het licht wordt gehouden.  

General Motors heeft een nieuwe topman gevonden voor de divisie autonoom rijden. Marc Whitten was eerder in dienst bij Amazon en Microsoft. Het aandeel daalde 1,4 procent.

De koers van Rivian Automotive steeg 23 procent. Volkswagen liet dinsdagavond weten dat het tot 5 miljard dollar investeert in de elektrische autobouwer. Aandelen van rivaal Lucid Motors stegen met 4,0 procent.

Amazon steeg 3,9 procent en werd het vijfde bedrijf dat 2 biljoen dollar waard is op de beurs. Apple, Microsoft, Nvidia en Alphabet gingen het e-commercebedrijf voor. De eerste drie zijn inmiddels meer dan 3 biljoen dollar waard.

Nvidia herstelde van een zwakke start en sloot licht hoger, maar ging nabeurs weer 1 procent lager. Dinsdag steeg Nvidia nog 6,8 procent, herstellend van een reeks verliesdagen die beleggers niet meer gewend zijn van dit aandeel, dat sinds de AI-hype eindeloos leek te stijgen.

Micron Technology kwam nabeurs met cijfers. In aanloop daarnaar toe steeg het aandeel met circa 0,9 procent maar na de publicatie daalde het nabeurs met 5 procent. De outlook voldeed aan de analistenconsensus maar stelde daarmee toch teleur. Sectorgenoot ARM won 2,6 procent in de reguliere handel en leverde nabeurs 1,3 procent in.

Het aandeel Moderna ging onderuit op het nieuws dat een nieuw vaccin tegen een virus dat voor zuigelingen en ouderen dodelijk kan zijn minder effectief is dan dat van rivaal GlaxoSmithKline. Moderna daalde 11 procent.  

Update: om informatie toe te voegen en koersen te actualiseren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.