Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: koersval Alfen op groen Damrak

Beursupdate: koersval Alfen op groen Damrak
26 jun 2024 om 11:22

 De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend hoger, waarbij vooral het koersverlies van Alfen opviel na een winstwaarschuwing. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,4 procent op 930,11 punten.

Vooral halfgeleiders lagen er in Amsterdam goed bij, nadat techaandelen op Wall Street dinsdagavond wisten te herstellen.  

“Het sentiment verbeterde, nadat AI-reus Nvidia een herstel liet zien na de recente koersdruk”, aldus analisten van IG. “Dit ondersteunde de Nasdaq-index en hielp Aziatische beurzen de weg omhoog te vinden.”

IG ziet wel wat terughoudendheid onder Europese beleggers, vanwege de onrust in aanloop naar de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen op zondag. Naar verwachting zal de radicaal-rechtse Rassemblement National een grote winst boeken.

“Een positieve stemming in de VS kan het sentiment in Europa goed doen, ondanks de politieke onzekerheid”, aldus analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

Ook beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx ziet wat terughoudendheid op de aandelenmarkten, na uitspraken van enkele Fed-bestuurders op dinsdag.

Fed-bestuurder Lisa Cook zei dinsdag dat een renteverlaging op enig moment gepast zou zijn, maar dat de timing ervan onzeker is. Haar collega Michelle Bowman verwacht dit jaar geen verlagingen meer.

De FedWatch Tool van CME geeft aan dat de markt met een waarschijnlijkheid van krap 90 procent verwacht dat de rente op 31 juli gehandhaafd blijft. Voor 18 september wordt een handhaving van de rente geschat op circa 36 procent.

“Kortom, de kans op een renteverlaging tijdens de volgende Fed-vergadering wordt laag ingeschat, maar neemt toe voor de bijeenkomst in september”, aldus Blekemolen.

Op macro-economisch vlak is er vandaag aandacht voor de wekelijkse olievoorraden en de nieuwe woningverkopen in de VS. Ook zal er aandacht zijn voor de stresstest voor de Amerikaanse banken door de Fed.

De grootste aanjager voor de markten deze week wordt vermoedelijk de Amerikaanse PCE-kerninflatie op vrijdag, aldus expert Chris Turner van ING. Als deze zou voldoen aan de verwachtingen van een inflatie van 0,1 procent op maandbasis, dan zal de korte rente dalen en de dollar meenemen in die neerwaartse trend, aldus ING.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0699. De olieprijzen stege tot een procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen stegen Besi en ASMI tot 1,5 procent. Philips won 2,3 procent. Exor heeft het belang in Philips vergroot, zo bleek uit een melding bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Volgens deze melding heeft Exor nu een belang van 17,51 procent in Philips. De vorige melding, van medio mei, liet een belang zien van 16,1 procent.

ArcelorMittal daalde met 1,1 procent.

In de AMX maakte Alfen een koersval van maar liefst 44 procent. In plaats van een omzet van 590 tot 660 miljoen euro in 2024 rekent Alfen nu op 485 tot 520 miljoen euro. De aangepaste EBITDA-marge ziet Alfen uitkomen op ongeveer 5 procent. Eerder dacht Alfen nog dat het de marge van 11,3 procent in 2023 zou overtreffen. Alfen kondigde woensdag ook twee afschrijvingen aan van in totaal 11,1 miljoen euro. Als gevolg van de waarschuwing, moet Alfen ook opnieuw in gesprek met de banken om binnen de convenanten te kunnen blijven.

TKH won 1,3 procent. Just Eat Takeaway gaf 2,9 procent prijs.

Onder de kleinere aandelen won NX Filtration 3,6 procent, gevolgd door PostNL met 2,3 procent, maar maakte Accsys een koersval van 9,6 procent na cijfers die een terugval lieten zien.

Ebusco droeg weer eens de rode lantaarn en verloor 13 procent, nadat het bedrijf op dinsdag al een klap kreeg vanwege het intrekken van de outlook.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.