Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: beursweek in het teken van inflatie en Franse verkiezingen

Valuta: beursweek in het teken van inflatie en Franse verkiezingen
24 jun 2024 om 11:39

 De valutamarkten zijn maandag rustig begonnen aan de nieuwe week, met een licht hogere euro/dollar, terwijl de Japanse yen slechts licht in beweging kwam na de publicatie van de notulen van de laatste vergadering van de Bank of Japan.

De Duitse Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen meet, liet vanochtend een onverwachte daling zien in juni, van 89,6 tot 88,6, waar een stijging naar 89,6 was voorzien.

“Het Duitse herstel hapert nog steeds” concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING dan ook.

“Het optimisme aan het begin van het jaar heeft plaatsgemaakt voor realisme. De laatste PMI- en Ifo-metingen laten zien dat de Duitse economie nog steeds moeite heeft om meer vaart te krijgen”, aldus de econoom.

Uit de notulen van het laatste rentebesluit van de Bank of Japan kwam vanochtend naar voren dat de centrale bank in juni overwoog om de rente te verhogen. De beleidsmakers willen echter eerst meer bevestiging dat de “inflatieverwachtingen op de middellange tot lange termijn zijn gestegen”. Marktkenners sluiten niet uit dat de Japanse centrale bank de rente in juli alsnog zal verhogen of eerder zal ingrijpen om de yen te ondersteunen.

Op macro-economisch vlak zit het venijn deze week in de staart, met op donderdag het Zweedse rentebesluit en nieuwe Amerikaanse groeicijfers en vrijdag de voor de Fed belangrijke PCE-inflatie. Zondag vindt de eerste ronde van de Franse verkiezingen plaats.

Volgens valutastregen van ING zouden de markten de voorkeur kunnen geven “aan defensieve posities in de aanloop naar de Franse verkiezingen op zondag” en dat zou gunstig kunnen zijn voor de greenback.

“Maar als we de politieke ruis in de EU buiten beschouwing laten, zullen de PCE-gegevens volgens ons bijdragen aan een steeds meer dovish Federal Reserve deze zomer, met als hoogtepunt een renteverlaging in september. Daarom blijven we over het algemeen bearish voor de dollar tot het einde van het volgende kwartaal”, aldus ING.

De euro/dollar noteerde maandagochtend 0,3 procent hoger op 1,0726, terwijl handelaren voor elke dollar 159,61 Japanse yen kregen, een daling van minder dan 0,1 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.