Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX sluit kalme dag lager af

AEX sluit kalme dag lager af
19 jun 2024 om 18:01

 De Amsterdamse beurs is woensdag lager geëindigd. Het was een vrij kalme dag, omdat Wall Street gesloten was vanwege “Juneteenth”, een nationale feestdag om het einde van de slavernij te herdenken.

De AEX sloot woensdag uiteindelijk 0,4 procent lager op 924,78 punten.

De markt reageerde woensdag mede op de uitspraken van enkele Fed-prominenten die tot geduld maanden in aanloop naar een eventuele renteverlaging door de Fed.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Britse inflatie in mei uitkwam op 2,0 procent, dat de Bank of England ook aanhoudt als doel. Hierdoor lijkt er ruimte om in de komende maanden de rentes te verlagen. De inflatie in de dienstensector bleef nog relatief hoog op 5,7 procent.

De Britse centrale bank komt donderdag met een rentebesluit. Er worden geen wijzigingen in het beleid verwacht in aanloop naar de aanstaande verkiezingen. Volgens analisten blijft bovendien de inflatie in de dienstensector te hoog om een renteverlaging te overwegen.

De olieprijzen stegen woensdag verder, terwijl de markt de zorgen over escalerende conflicten afwoog tegen de zorgen over de vraag na een onverwachte stijging van de Amerikaanse voorraden ruwe olie. Een vat Brent olie werd 0,2 procent duurder op 85,51 dollar.

De rentes in Europa liepen licht op en de euro/dollar noteerde op 1,0745. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0729 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0740 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging DSM Firmenich aan kop met een winst van 1,5 procent, gevolgd door Prosus met 1,3 procent.

KPN won 1,0 procent. Het telecombedrijf loste 279 miljoen euro af van een eeuwigdurende lening ter waarde van 500 miljoen euro. Ook verhoogde ING het koersdoel voor KPN van 3,50 naar 3,70 euro.

ASMI en ASML verloren 1,4 en 1,8 procent en Adyen was de grootste daler met een verlies van 2,9 procent.

In de AMX won Just Eat Takeaway 1,5 procent. Just Eat Takeaway gaat maaltijden gratis bezorgen aan Amazon Prime-leden in Duitsland, Oostenrijk en Spanje. Jefferies was erover te spreken en wees bovendien op het belang van het belangrijkere nieuws dat  Just Eat Takeaway een abonnementsprogramma in Europa lanceert.

Galapagos won 1,2 procent, terwijl Corbion, WDP en Alfen tussen de 1,5 en 2,1 procent verloren.

Onder de kleinere aandelen won het volatiele Vivoryon 8,4 procent, gevolgd door Accsys met een winst van 3,3 procent.

TomTom won 1,5 procent. Het bedrijf heeft zijn samenwerking met BMW Motorrad uitgebreid en meldde verder door Marelli te zijn geselecteerd om diens infotainment LeanConnect platform voor auto’s te verbeteren. Financiële details gaf TomTom niet.

Ebusco en NX Filtration bungelden onderaan met verliezen van 2,8 en 3,4 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.