Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Australische centrale bank laat rente ongemoeid

Australische centrale bank laat rente ongemoeid
18 jun 2024 om 07:18

 De centrale bank van Australië heeft de rente dinsdag onveranderd gelaten. Dit bleek uit het nieuwste rentebesluit van de Reserve Bank of Australia. 

Het belangrijkste rentetarief bleef daarmee op 4,35 procent staan, nadat vorige maand de RBA de rente ook gelijk hield. In januari werd de rente voor het laatst aangepast. Toen ging het om een verhoging met 25 basispunten.

De centrale bank gaf dinsdag aan dat de inflatie in een trager dan verwacht tempo afneemt. In april kwam de inflatie uit op 3,6 procent en op 4,1 procent als de volatiele prijseffecten buiten beschouwing worden gelaten, gelijk aan het percentage in december vorig jaar.

De arbeidsmarkt van Australië blijft krapper dan wenselijk. Dat geldt wat de bank betreft ook voor de loonontwikkelingen. Consumptietrend laten daarentegen een robuuster beeld zien dan eerder verwacht. Daar staat tegenover dat de consumptie per hoofd van de bevolking onder druk staat door de opwaartse prijsdruk.

De RBA stelde dinsdag dat de vooruitzichten onzeker blijven.

De consumptie is een onzekere factor. Australiërs sparen meer, de huizenprijzen zijn gestegen, belastingen zijn verlaagd, maar er bestaat volgens de RBA een kans dat de consumptie minder aantrekt dan verwacht met druk op de productie en de arbeidsmarkt tot gevolg. Een andere belangrijke onzekerheid is wat de bank betreft het prijs- en loonbeleid van bedrijven in een fase van groeivertraging en een krappe arbeidsmarkt.

In het buitenland, en dan met name de VS en China, zijn ondanks de nodige onzekerheden, wel verbeteringen in het vooruitzicht. Daarbij wees de bank ook op enkele renteverlagingen door verschillende centrale banken.  

De Australische dollar handelde dinsdag op 0,6615 Amerikaanse dollar. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.