Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: ruimte voor hogere dollar

Valuta: ruimte voor hogere dollar
17 jun 2024 om 12:00

 Er is ruimte voor hogere renteverwachtingen in de Verenigde Staten en dat zou de dollar moeten versterken. Dat stelden analisten van Brown Brothers Harriman maandag.

De markten blijven nog ongeveer 50 basispunten aan renteverlagingen door de Federal Reserve inprijzen voor dit jaar, terwijl de Fed zelf in zijn ‘dot plot’ op niet meer dan één renteverlaging rekent. Deze dot plot geeft de doorsnee verwachting aan van de leden van de rentecommissie.

Daarbij zei Neel Kashkari van de Federal Reserve Bank van Minneapolis zondag op televisiezender CBS dat het een “redelijke voorspelling” is dat de Fed dit jaar de rente maar één keer verlaagt en dat dat dan in december zal zijn. “Het is waarschijnlijk dat dat tegen het einde van het jaar zou zijn”, aldus Kashkari, verwijzend naar de mediane verwachting van één renteverlaging volgens de meest recente ‘dot plot’.

De euro/dollar noteerde maandag 0,1 procent hoger op 1,0713. Sinds de publicatie van de nieuwe verwachtingen door de Fed vorige week is de euro wel al verzwakt. Begin vorige week noteerde de munt nog net boven 1,08.  

Voorafgaand aan het rentebeslui van de Fed was er optimisme dat een sneller dan verwachte daling van de inflatie de Fed zou kunnen aanzetten tot een eerdere renteverlaging. Kashkari benadrukte zondag echter dat er een groot verschil is tussen Europa, waar de dalende inflatie gepaard gaat met een zwakke economie, en de Verenigde Staten, waar de inflatie mondjesmaat daalt, terwijl de economie en ook de arbeidsmarkt opmerkelijk sterk blijven.

Onder invloed van die stijging van de dollar sinds het rentebesluit zijn de grondstoffenprijzen gedaald, waaronder de goudprijs, met 0,65 procent tot 2.334 dollar per troy ounce.  

Economisch nieuws dat van invloed kan zijn op de valutamarkt lijkt deze week beperkt. De Bank of England maakt donderdag zijn rentebesluit bekend. Maandag is een een Amerikaanse index voor de regio New York en dinsdag zijn er Europese inflatiecijfers. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.