Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Stock market breadth geeft waarschuwingssignaal

Stock market breadth geeft waarschuwingssignaal
17 jun 2024 om 06:55

Afgelopen vrijdag vertoonde de S&P 500 een lichte daling van 0,04% en kon de Nasdaq Composite een winst van 0,12% bijschrijven, waarmee het voor de vijfde opeenvolgende dag een record bereikte. Over de hele week bekeken waren de resultaten gemengd; de Dow noteerde zijn derde verliesweek in vier weken, terwijl de S&P en Nasdaq hun zevende opwaartse week in de boeken zetten. Dit bevestigt dat de huidige rally voornamelijk komt vanuit de technologieaandelen.

Beleggers zullen zich afvragen of deze rally kan doorzetten, nu er kleine scheurtjes beginnen te verschijnen in de Amerikaanse economie. Bovendien wordt de rally door een steeds kleiner groepje gedragen. Zogeheten breadth-indicatoren, vormen een belangrijke indicator voor de interne kracht van de markt. Deze kijken naar het verschil tussen het aantal stijgende en dalende aandelen en voegen dit toe aan de vorige waarde. Een stijgende lijn wijst op een gezonde markt, terwijl een dalende lijn kan duiden op een verzwakking, zelfs als de bredere index stijgt. Recentelijk vertoonden de Advance/Decline-lijnen voor grote indices zoals de S&P 500, Dow Jones en Nasdaq signalen van zwakte, ondanks dat deze indices nieuwe hoogten bereikten. Dit fenomeen, bekend als “divergentie”, wijst erop dat de rally mogelijk niet door brede marktparticipatie wordt ondersteund. Dit kan een waarschuwingssignaal zijn voor een mogelijke aanstaande correctie​

Deze week is een verkorte handelsweek, want de Amerikaanse markten zullen woensdag gesloten zijn vanwege de nationale feestdag Juneteenth die jaarlijks wordt gevierd op 19 juni. De dag is ook bekend als Freedom Day en herdenkt de bevrijding van de slaven in de Verenigde Staten.

Beleggers kijken deze week uit naar onder meer de detailhandelsverkopen in mei, die dinsdag worden gepubliceerd, evenals gegevens over huizenverkopen en woningbouw later in de week.

Olieprijzen dalen op zwakkere Amerikaanse consumentenvraag

Olieprijzen daalden tijdens de Aziatische handel op maandag, nadat bekend werd dat de ruwe olieproductie in mei steeg in China, de grootste ruwe olie-importeur ter wereld. De mondiale benchmark Brent-olie futures daalden met 0,4%, tot $82,33 per vat.

Dit volgde op een daling van de prijzen op vrijdag na een enquête die aantoonde dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in juni daalde tot een dieptepunt in zeven maanden, waarbij huishoudens zich zorgen maakten over hun persoonlijke financiën en inflatie.

Toch boekten beide benchmarkcontracten nog steeds een winst van bijna 4% afgelopen week, de hoogste wekelijkse stijging sinds april, door tekenen van een sterkere brandstofvraag. De robuuste rally van vorige week werd aangedreven door voorspellingen van een sterke vraag in 2024 door de OPEC+ en het IEA.

Volatiel Azië

Op maandag vertoonden de markten in Azië-Pacific gemengde resultaten terwijl de regio belangrijke economische gegevens uit China evalueerde. De op één na grootste economie ter wereld publiceerde cijfers over de detailhandelsverkopen, industriële productie en de stedelijke werkloosheidsgraad voor mei.

De detailhandelsverkopen in China overtroffen de verwachtingen in mei, met een stijging van 3,7% vergeleken met een jaar geleden, tegenover een verwachte stijging van 3% volgens een peiling van Reuters onder economen. Andere economische indicatoren, zoals de industriële productie en de investeringen in vaste activa, voldeden echter niet aan de voorspellingen van Reuters. De industriële productie groeide met 5,6% op jaarbasis, vergeleken met de verwachte stijging van 6%, terwijl de investeringen in vaste activa met 4% stegen vergeleken met mei vorig jaar, net onder de voorspelde 4,2% volgens de Reuters-peiling.

Daarnaast handhaafde de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, haar éénjarige rente op 2,5%. De centrale bank injecteerde ook 4 miljard yuan via omgekeerde repo-operaties van zeven dagen en hield de zevendaagse rente stabiel op 1,8%. In reactie op de aankondigingen herstelde de Hang Seng index in Hongkong zich en steeg met 0,71%, terwijl de CSI 300 op het vasteland van China met 0,1% daalde. In Japan kelderde de Nikkei 225 met 1,82%, getroffen door verliezen in de energie- en vastgoedsectoren, terwijl de Topix een vergelijkbaar verlies van 1,49% noteerde.

Europa opent groen

Europese markten staan op het punt om stevig in het groen te openen, nu beleggers proberen het negatieve sentiment van vorige week van zich af te schudden en vooruitkijken naar de laatste rentevoetbeslissing van de Bank of England. De Stoxx 600 index sloot vrijdag lager, mede door de daling van de Franse CAC 40 die de regionale benchmark beïnvloedde.

Franse aandelen daalden met 2,7%, doordat beleggersonrustig waren over de mogelijkheid van een overwinning voor de populistische, extreemrechtse partij National Rally, na de verrassende beslissing van de Franse president Emmanuel Macron om nationale parlementsverkiezingen uit te schrijven.

Beleggers kijken deze week uit naar het rentebesluit van de Bank of England op donderdag. De Bank wordt algemeen verwacht de rente stabiel te houden op 5,25%, waarna een verlaging in augustus wordt verwacht.

Beursagenda:

Maandag 17 juni CNY – Industriële Productie
EUR – Loongroei
VS – NY Empire State Productie-index
VS – FOMC-lid Harker spreekt
04:00
11:00
14:30
19:00
Dinsdag 18 juni EUR – Inflatie (CPI)
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Industriële Productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
11:00
11:00
14:30
15:15
16:00
16:00
Woensdag 19 juni VS – Juneteenth
JPY – BoJ notulen
NYSE gesloten
01:50
Donderdag 20 juni EUR – ECB maandrapport
VS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
14:30
14:30
14:30
17:00
Vrijdag 21 juni JPY – Nationale Kern CPI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Leading index
VS – Monetair beleidsrapport Fed
01:30
10:00
15:45
16:00
16:00
17:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.