Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street hoger gesloten

Wall Street hoger gesloten
13 jun 2024 om 22:05

 De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger gesloten, na een beter dan verwachte producentenprijsindex en ondanks het besef dat de Fed geen haast heeft met het verlagen van de rente.

De toonaangevende S&P 500 index noteerde 0,2 procent hoger op 5.433,74 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 38.647,10 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 17.667,56 punten.

De S&P 500 en de Nasdaq scherpten daarmee opnieuw hun recordstanden aan, terwijl de Dow verder wegzakte.

De Amerikaanse centrale bank liet woensdag de rente conform de verwachting ongewijzigd en zei dat er dit jaar waarschijnlijk maar één renteverlaging in zit. Voorzitter Powell zei minder optimistisch te zijn over de inflatietrend, ondanks een positieve consumentenprijsindex een paar uur eerder.

De Amerikaanse producentenprijzen lieten donderdag eenzelfde beeld zien: Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in mei met 2,2 procent, tegenover een stijging met 2,3 procent een maand eerder. Op maandbasis was sprake van een daling met 0,2 procent, terwijl de markt juist rekende op een stijging met 0,1 procent.

Op macro-economisch vlak werd donderdag tevens bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week onverwacht is gestegen met 13.000 tot 242.000 aanvragen.

ING merkte op dat de wekelijkse steunaanvragen in de VS substantieel sterker dan verwacht zijn gestegen, terwijl de producentenprijsindex [op maandbasis] met een aanzienlijke marge onder de verwachting uitkwam, “wat het argument versterkt dat de Fed waarschijnlijk voor het einde van het jaar in de positie zal verkeren om zijn monetaire beleid iets minder restrictief te maken”, aldus ING.

Economen Lindsey Piegza en Lauren Henderson van Stifel, Nicolaus & Co. benadrukten echter dat er veel meer nodig zal zijn dan de ‘afkoelende’ inflatiecijfers van mei voordat de Fed voldoende reden heeft op de rente te verlagen. “De inflatiecijfers van mei zijn zeker een stap in de goede richting, maar de Fed heeft aangegeven dat de lat aanzienlijk hoger licht dan één maand om een aanpassing van de rente te rechtvaardigen”, aldus de economen.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 5 basispunten tot 4,236 procent, terwijl de tweejaarsrente 5 basispunten lager noteerde op 4,697 procent.

De juli-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,12 dollar, ofwel 0,2 procent, hoger op 78,62 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0743. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0795 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0807 op de borden. 

Vrijdag staan in de VS op macro-economisch vlak een tweetal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de Amerikaanse importprijzen, gevolgd door het consumentenvertrouwen later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Broadcom wil zijn aandelen door tien splitsen, in navolging van AI-succesverhaal Nvidia, en meldde over het afgelopen kwartaal opnieuw een sterke vraag naar zijn microchips. Ongeveer een kwart van de omzet komt van AI-producten, meldde het bedrijf. Het aandeel steeg ruim 12 procent.

Virgin Galactic kiest juist voor een omgekeerde aandelensplitsing. Dat zou nodig zijn om de notering aan de New York Stock Exchange te behouden. Het aandeel verloor ruim 14 procent, na een daling met 5,5 procent woensdag.

Dave & Buster’s meldde tegenvallende omzetten en noteerde bijna 12,0 procent lager.

Tesla steeg 2,9 procent. Elon Musk meldde op socialmediawebsite X dat aandeelhouders op basis van een voorlopige stemuitslag zijn beloningspakket steunen. Het pakket geeft Musk recht op meer dan 50 miljard dollar aan nieuwe aandelen. De stemming sluit donderdag.

Een nieuwsverhaal in The Wall Street Journal over grensoverschrijdend gedrag van Musk, die seks zou hebben gehad met een medewerker en een voormalige stagiaire, liet beleggers niet schrikken.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.