Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Rode dag na rustige handel

Rode dag na rustige handel
13 jun 2024 om 17:51

 De Amsterdamse beurs is donderdag met verlies gesloten.

De AEX daalde 0,8 procent naar 924,61 punten.

Woensdag was het druk, met inflatiecijfers uit de VS en het rentebesluit van de Federal Reserve. Vandaag keek de markt louter uit naar de Amerikaanse producentenprijzen, die een kleine daling lieten zien.

“We gaan nu de komkommertijd in. De meeste bedrijfscijfers zijn gepubliceerd en beleggers hebben de focus kort gezegd op slechts één sector [tech]. De waarderingen van veel aandelen buiten deze sector zijn eenvoudigweg laag. Het kan zijn dat een ‘campingrally’ bij de achtergebleven aandelen voor beweging zorgt”, zei beursexpert Geert Schaaij van Beursgenoten.

“Veel beleggers staan met cash langs de zijlijn en hebben de rally van de afgelopen acht maanden gemist, hopend op een correctie om alsnog in te kunnen stappen. En een correctie is best mogelijk, en zou heel normaal zijn, maar waarderingen van aandelen zijn zowel in absolute als relatieve zin niet overdreven duur te noemen”, vulde investment manager Simon Wiersma van ING aan.

Beleggers zullen vanavond nog benieuwd zijn naar de uitslag van de aandeelhoudersvergadering van Tesla. Krijgt oprichter Elon Musk een beloning van 56 miljard dollar goedgekeurd. Hijzelf lijkt hierin alle vertrouwen te hebben,

De euro/dollar daalde naar 1,0759 en de obligatierentes daalden iets. Olie werd iets goedkoper.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Ahold Delhaize met een koerswinst van 0,8 procent. Verder waren het ook vooral defensieve fondsen die in het groen sloten. KPN won ook 0,8 procent en Unilever 0,7 procent. Databedrijven Wolters Kluwer en RELX stegen 0,6 en 0,2 procent.

Besi werd 0,3 procent duurder na een koersdoelverhoging van Bank of America.

Financials hadden het lastig. ABN AMRO en ING verloren 2,0 en 3,2 procent. Adyen daalde 2,9 procent. Concurrent Wise kwam met cijfers en beleggers reageerden teleurgesteld op de outlook van het betaalbedrijf, dat in Londen met dubbele cijfers onderuitging.

Verder werd IMCD 3,0 procent goedkoper.

In de AMX eindigde alleen Van Lanschot Kempen en JDE Peet’s in het groen. Dankzij een positief analistenrapport van ING, met daarin een koersdoelverhoging, won Van Lanschot 0,1 procent en JDE steeg 0,2 procent.

AMG, Signify en Basic-Fit verloren 5 procent of meer en Eurocommercial Properties daalde 7,0 procent, vanwege een ex-dividendnotering.

Bij de small caps waren er geen stijgers. De volatiele aandelen NX Filtration en Vivoryon verloren 5,3 en 11,1 procent.

Wall Street

Aan het einde van de Amsterdamse beursdag daalde de Dow Jones met 0,6 procent. De S&P handelde ook lager, maar met een bescheiden verlies, terwijl de Nasdaq een kleine winst boekte.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

 • ABN AMRO
  * *
 • Alfen
  * *
 • Besi
  * *
 • Just Eat Takeaway.com
  * *
 • NED25
  * *
 • NLMID
  * *
 • ProBiodrug
  * *
 • Vivoryon Therapeutics
  * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.