Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen lager gesloten

Europese beurzen lager gesloten
11 jun 2024 om 18:55

 De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers en rentebesluit van de Fed.

De brede STOXX Europe 600 index sloot dinsdag 0,9 procent lager op 517,40 punten. De Duitse DAX daalde 0,7 procent naar 18.372,39  punten. De Franse CAC 40 verloor 1,3 procent tot 7.789,21 punten. De Britse FTSE daalde 1,0 procent naar 8.147,81 punten.

De markt wacht op het Amerikaanse inflatiecijfer over mei en het rentebesluit van de Federal Reserve. Die staan beiden voor woensdag op de agenda. Verwacht wordt dat de Fed de rente ongemoeid laat. De ‘dot plot’, die woensdag wordt gepubliceerd, kan wel meer inzicht geven in het aantal verwachte renteverlagingen dit jaar.

Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, zegt dat de centrale bank de rente enige tijd op het huidige niveau kan houden na de recente verlaging. “We hebben een juist besluit genomen, maar dat wil niet zeggen dat we op een lineair dalend pad zitten”, aldus Lagarde. “Er kunnen periodes zijn waarin we de rente weer stabiel houden.”

De sterke banengroei in mei is een punt van zorg voor de Fed, zo vulde marktanalist Philip Marey van Rabobank aan in gesprek met ABM Financial News. “Met name de loonontwikkeling zal de Fed niet in de richting van een renteverlaging sturen. Wij denken dat met dit rapport over mei de kans op een renteverlaging in september kleiner wordt”, aldus Marey.

De olieprijzen stegen verder. Een vat Brentolie steeg 0,6 procent tot 82,14 dollar.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde dinsdag zo’n 2 basispunten lager op 4,45 procent en de Duitse variant verloor 5 basispunten tot 2,62 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0736. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,0763 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Franse banken verloren opnieuw flink terrein, na de sterke resultaten van de ultrarechtse partij van Marine Le Pen in de verkiezingen voor het Europese parlement, waarna de Franse president Macron verrassend nieuwe nationale parlementsverkiezingen uitschreef.

Moody’s waarschuwde daarop voor politieke instabiliteit als kredietrisico. BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole verloren tussen de 3,9 en 5,0 procent. SocGen is in twee dagen ruim 11 procent minder waard geworden. De rente op tienjarige Franse obligaties liep op naar 3,24 procent.

Ook Deutsche Bank en Commerzbank daalden dinsdag ruim 3 procent, na sterke resultaten van de ultrarechtse partij Alternative für Deutschland. De Italiaanse Monte dei Paschi di Siena verloor daarentegen 4,9 procent.

In Frankfurt was Covestro een opvallende positieve uitschieter met een winst van 7,1 procent. Covestro gaat zijn boeken openen voor Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) in de hoop dat er een beter overnamebod komt, zo meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van bronnen.  

Het door schulden geplaagde Franse IT-bedrijf Atos heeft voor een reddingsplan van Onepoint gekozen, in plaats een bod van de Tjechische miljardair Kretinsky. Dit betekent een enorme verwatering van de winst van bestaande aandeelhouders. Zij zullen minder dan 0,1 procent van het aandelenkapitaal overhouden. Het aandeel Atos sloot 15 procent lager.

Raspberry Pi, dat goedkope computers maakt, steeg 37 procent na de beursgang in Londen, waarmee 166 miljoen pond werd opgehaald.    

Tussenstanden Wall Street 

Tijdens het slot van de Europese beurs verloor de S&P 500 index 0,3 procent. De Nasdaq steeg 0,1 procent dankzij nieuwe recordkoersen voor Apple.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.