Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beurshuizen waarschuwen voor schokken op aandelenmarkt

Beurshuizen waarschuwen voor schokken op aandelenmarkt
11 jun 2024 om 08:43

De S&P 500 Index sloot maandag met een winst van +0,26%, de Dow Jones steeg met +0,18% en de Nasdaq Composite eindigde de dag met +0,35% hoger. De aandelenmarkten herstelden zich van eerdere verliezen en sloten de dag met lichte winsten. De hogere obligatierentes beperkten echter de winst, mede door de onverwacht sterke arbeidsmarktcijfers van mei. Op sectorniveau zagen we een breed gedragen heropleving. Koplopers waren de nuts- en de energiesector. De financiële sector daarentegen was één van de enige sectoren die niet in het groen kon eindigen. Wall Street’s toonaangevende beurshuizen, waaronder JPMorgan Chase & Co. en Citigroup Inc., waarschuwen beleggers voor mogelijke schokken op de aandelenmarkt voorafgaand aan de aankomende inflatiegegevens en de rentebeslissing van de Fed, beide gepland voor woensdag.

Hoewel verwacht wordt dat de Fed de rentetarieven ongewijzigd zal laten, is er onzekerheid over de toekomstige renteprojecties van de centrale bank. Volgens een enquête onder economen verwacht 41% dat de beleidsmakers zullen aangeven dat er twee renteverlagingen zullen komen in hun “dot plot”. Een gelijk aantal economen verwacht dat de prognoses slechts één of geen renteverlaging zullen laten zien. De inflatie op jaarbasis wordt verwacht op +3,4% en het rentetarief wordt verwacht op 5,25% – 5,50%

Southwest Airlines steeg met meer dan +7% na nieuws dat Elliott Investment Management een belang van bijna $2 miljard in het bedrijf heeft genomen. Crowdstrike sprong meer dan +8% omhoog na aankondiging dat het bedrijf zal toetreden tot de S&P 500. Daarentegen verloor Illumina meer dan -4% omdat het zal worden verwijderd uit de S&P 500. Apple communiceert een akkoord met OpenAI. Maar Elon Musk denkt dat de samenwerking een privacy risico inhoudt. De CEO van Tesla stelt zelfs alle Apple-toestellen te willen bannen in al zijn bedrijven. Tot slot nog iets over Eli Lilly. Het bedrijf lijkt een stap dichter te zijn bij goedkeuring van het experimentele medicijn donanemab. Een onafhankelijk panel die advies geeft aan de Food and Drug Administration (FDA), geeft een positief advies over het gebruik donanemab bij Alzheimerpatiënten.

Vandaag worden nabeurs de boeken geopend bij o.a. Oracle Corporation, Woodside Energy en PetMed Express.

Blik op Azië en Europa

Beleggers bereiden zich ook voor op het beleidsbesluit van de Bank of Japan (BOJ) op vrijdag. Er wordt verwacht dat de BOJ tijdens deze bijeenkomst een vermindering van de obligatieaankopen zal bespreken. Sommige economen voorspellen dat de centrale bank ook de basis zal leggen voor een renteverhoging volgende maand. Vandaag staat Nikkei 225 zo’n 0,37% in de plus. Verder in Azië valt de Hang Seng index naar een nieuwe laagste koers van deze maand. Het verlies dikt vandaag aan tot -1,19%. Shaghai Composite daalt ook -0,87%. Beleggers in China wachten de kredietverstrekkingsgegevens af voor mei.

Hang Seng index, 11/06/2024

In Europa zagen we de aandelenindices zijwaarts bewegen. AEX uit Nederland klom 0,11% tot 924,70 punten, terwijl de BEL 20 0,25% daalde tot 3.890,80 punten. Er waren geen echte uitblinkers onder de Belgische en Nederlandse blue chip aandelen. Onder de kleinere aandelen realiseerden PostNL een mooie stijging van meer dan 8%. ING heeft namelijk een koopadvies gepubliceerd met als koersdoel €1,65. De sluitingskoers van gisteren lag op €1,41, er zou met andere woorden nog een koersstinging van een slordige 17% inzitten als ING het bij het rechte eind heeft. Het spreekt voor zicht dat dit geen beleggingsadvies is.

Aandeel PostNL, 11/06/2024

Vandaag ziet het er voorbeurs goed uit. De Europese beurzen laten winsten optekenen tot +0,30%.

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-10/stock-market-today-dow-s-p-live-updates

www.guruwatch.nl/advies/171371/PostNL/ING/kopen.aspx


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: Schrijf u nu in om dagelijks het laatste beursnieuws te ontvangen via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.