Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: ECB verlaagt rente met 25 basispunten

Update: ECB verlaagt rente met 25 basispunten
6 jun 2024 om 14:33

 De Europese Centrale Bank heeft donderdag de rente met 25 basispunten verlaagd. Dit was exact zoals beleggers ook hadden verwacht.

“Op basis van een bijgewerkte beoordeling van de inflatievooruitzichten, de dynamiek van de onderliggende inflatie en de kracht van de monetairbeleidstransmissie is het nu passend om de monetairbeleidsrestrictie te matigen nadat de rentetarieven onveranderd zijn gehouden gedurende negen maanden”, aldus de ECB in een verklaring.

Sinds de vergadering in september 2023 is de inflatie met meer dan 2,5 procentpunt gedaald, benadrukte de centrale bank.

De basisrente komt op 4,25 procent, de marginale beleningsfaciliteit op 4,50 procent en de depositofaciliteit op 3,75 procent.

Het is de eerste verlaging in vijf jaar voor de ECB.

Donderdag zei de ECB voor dit jaar te rekenen op een inflatie van 2,5 procent. In 2025 daalt de inflatie volgens de bank naar 2,2 procent en in 2026 naar 1,9 procent.

De kerninflatie ziet de ECB dit jaar op 2,8 procent uitkomen. En in 2025 op 2,2 procent en in 2026 op 2,0 procent.

De economische groei zal naar verwachting aantrekken tot 0,9 procent in 2024, 1,4 procent in 2025 en 1,6 procent in 2026.

Donderdag heeft de ECB ook bevestigd dat de effectenportefeuille die het Eurosysteem aanhoudt in het kader van het pandemie-noodaankoopprogramma (PEPP) in de tweede helft van het jaar met gemiddeld 7,5 miljard euro per maand wordt afgebouwd.

Wat nu?

De vraag in aanloop naar het rentebesluit van vandaag was vooral wat de ECB van plan is in de rest van 2024.

“Het is onwaarschijnlijk dat de ECB de rente verlaagt als het niet verwacht dat nog minimaal een of twee keer te zullen doen”, aldus marktanalist Bas van Geffen van Rabobank in een vooruitblik. 

Maar, zo erkende de marktanalist van Rabobank, de laatste inflatiecijfers benadrukken dat een volgende renteverlaging nog wel even op zich kan laten wachten en dat er duidelijk een risico is dat de versoepelingscyclus wordt afgebroken.

Actuele cijfers over de maand mei lieten afgelopen vrijdag zien dat de inflatie in de eurozone is toegenomen tot 2,6 procent, waar 2,5 procent was voorzien. In april stond de inflatie op 2,4 procent. Ook de kerninflatie, die voor de ECB belangrijk is, nam toe, van 2,7 naar 2,9 procent.

“Als de ECB ervoor kiest de rente in deze cyclus te verlagen, zou dit de inflatiedruk op de middellange termijn kunnen vergroten, waardoor het inflatieprobleem blijft voortduren”, schreef Peter Garnry van Saxo Bank in zijn vooruitblik.

Kortom, was het een “one and done” vandaag, aldus econoom Carsten Brzeski van ING, of volgt er een cyclus van verlagingen?

Daarvoor kijkt de markt vooral uit naar wat voorzitter Christine Lagarde vanmiddag in haar toelichting te zeggen heeft.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.