Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street koerst af op lager slot

Wall Street koerst af op lager slot
3 jun 2024 om 19:37

 De Amerikaanse beurzen noteerden maandag lager met nog een paar uur handel te gaan.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,4 procent tot 5.258,60 punten, de Dow Jones index verloor 0,8 procent op 38.363,41 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent hoger op 16.744,77 punten.

Na de PCE-inflatiecijfers van vrijdag, richt de markt zijn vizier nu op twee banenrapporten, waarna de markt zich zal opmaken voor het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week woensdag.

“Wellicht stevenen we opnieuw af op een wat lagere banengroei dan in de voorgaande maanden. Vanuit verschillende hoeken komen er signalen dat de arbeidsmarkt langzaam een nieuw evenwicht vindt”, zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Hij voegde eraan toe dat beleggers dit wellicht zouden verwelkomen. “Het zou een bijkomend signaal zijn dat de inflatiedruk verder kan verminderen”, zei hij.

Beleggers zullen in aanloop naar het rentebesluit deze week niets horen van Fed-functionarissen.

“Over het geheel genomen verwacht de markt dat Amerikaanse data het huidige standpunt van de Fed zullen ondersteunen om de rente nog een tijdje stabiel te houden, mogelijk tot laat in het jaar, wanneer de markten rekening beginnen te houden met de eerste renteverlaging”, zei ARJ Capital.

Op macro-economisch vlak kreeg Wall Street een tweetal inkoopmanagersindices voor de industrie te verwerken. De index van S&P Global suggereerde een herstel van de groei van de Amerikaanse industrie in mei, waarbij de index steeg van 50,0 naar 51,3. Volgens de index van ISM zou de Amerikaanse industrie in mei juist harder zijn gekrompen. De index daalde van 49,2 naar 45,4.

Tevens werd bekend dat de bouwuitgaven in de VS in april op maandbasis onverwacht zijn gedaald met 0,1 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 10 procent.

Olie noteerde maandag tot 3,7 procent lager op 74,15 dollar per vat. OPEC+ verlengde afgelopen weekeinde zijn productieverlagingen tot in 2025, maar gaat de vrijwillige beperkingen door een aantal van de grootste producenten, zoals Saoedi-Arabië en Rusland, na september dit jaar wel afbouwen richting september 2025.

De euro/dollar noteerde op 1,0888. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0846 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0841 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS een tweetal publicaties op de agenda: het aantal openstaande vacatures in april en de fabrieksorders.

Bedrijfsnieuws

In de vroege handel stopte de New York Stock Exchange tussentijds de handel in bijna 30 aandelen vanwege een technisch probleem, waarbij de klasse A-aandelen van Warren Berkshire Hathaway het meest in het oog sprongen. Het aandeel kelderde 99 procent. Inmiddels is de storing op de NYSE opgelost en noteerde Berkshire Hathaway 0,3 procent lager.

Live Nation Entertainment, moederbedrijf van concertkaartjesverkoper Ticketmaster, bevestigde vrijdagavond laat dat een hacker toegang heeft gekregen tot haar gegevens en gebruikersinformatie aan het verkopen is op het dark web. Het datalek zou geen grote impact moeten hebben op de financiën, aldus Live Nation, dat geen details gaf over de omvang van het lek. Het aandeel noteerde vlak.

Meme-aandelen zitten maandag flink in de lift. GameStop won maandag 33,3 procent en AMC Entertainment noteerde 15,0 procent hoger. Het Reddit-account van de particuliere belegger Keith Gill, online beter bekend als Roaring Kitty, plaatste op zondag voor het eerst sinds april 2021 weer een bericht, waaruit bleek dat hij een forse positie heeft genomen in de retailer van computerspellen en consumentenelektronica. Het screenshot, waarvan de echtheid niet kon worden geverifieerd, toonde aan dat Gill een positie in GameStop heeft opgebouwd van aandelen en opties met een waarde van 181,4 miljoen dollar.

Advanced Micro Devices heeft maandag zijn nieuwste kunstmatige intelligentiechips geïntroduceerd tijdens de jaarlijkse Computex beurs in Taipei en rolde ook zijn plannen uit om elk jaar nieuwe producten te lanceren in een poging om de dominantie van Nvidia in de ‘AI-boom’ uit te dagen. Nvidia topman Jensen Huang kondigde zondag al een routekaart voor toekomstige AI-chips aan.

Aandelen AMG noteerden 2,5 procent lager, terwijl Nvidia 3,8 procent steeg. Op 7 juni aanstaande wordt de 10-voor-1 aandelensplitsing van de chipreus van kracht.

Het cijferseizoen zit in zijn nadagen, met de komende weken nog een handjevol cijfers. Deze week openen onder meer HPE, Campbell Soup en Nio de boeken.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.