Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Vertrouwen Nederlandse producenten verbeterd

Vertrouwen Nederlandse producenten verbeterd
30 mei 2024 om 06:54

 De producenten in de Nederlandse industrie waren in mei minder negatief dan een maand eerder. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdagochtend.

De vertrouwensindex steeg van -3,6 naar -2,8. 

Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid.

Het producentenvertrouwen lag in mei onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van -1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 de hoogste waarde op 10,4. In april 2020 werd de laagste waarde op -31,5 genoteerd.

Producenten waren volgens het CBS in mei positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze wat minder negatief over de orderpositie. Het oordeel over de voorraden gereed product bleef even negatief.

Eén deelindicator was positief. Het aantal producenten dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was groter dan het aantal dat een afname van de productie voorziet.

De andere twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren negatief. Het aantal producenten dat de orderpositie groot acht, was kleiner dan het aantal dat de orderportefeuille klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal producenten dat de voorraad eindproduct als klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden groot vindt, aldus het statistiekbureau donderdag.

In de helft van de belangrijkste branches van de industrie verbeterde het vertrouwen. De toename was het grootst bij de producenten van hout- en bouwmaterialen. Fabrikanten in de elektrotechnische en machine-industrie waren het meest positief.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.