Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Nvidia helpt Nasdaq aan record

Nvidia helpt Nasdaq aan record
29 mei 2024 om 06:56

De index-futures op woensdagochtend noteren 0,4% lager, nadat de Nasdaq Composite gisteren een nieuw record bereikte. De Nasdaq Composite sloot op dinsdag boven de 17.000, een recordhoogte, eigenlijk enkel en alleen te danken aan de forse stijging van Nvidia. Het aandeel sloot bijna 7% hoger, terwijl de brede markt juist veelal in het rood stond. Nvidia heeft inmiddels een marktkapitalisatie van $2.802 miljard en daarmee een aanzienlijke weging in de twee grootste Amerikaanse beursindices.

In tegenstelling tot de Nasdaq, die deze maand al met 8,7% steeg, ging de S&P 500 slechts licht omhoog met 0,02% en daalde de Dow met bijna 0,6%. Desondanks staan de belangrijkste indices op het punt de maand af te sluiten met aanzienlijke winsten, aangedreven door een beter-dan-verwacht kwartaalcijferseizoen.

Na een sterk cijferseizoen is de aandacht van beleggers echter alweer verschoven naar de plannen van de centrale banken wereldwijd, die voorzichtig blijven over de inflatievooruitzichten. Neel Kashkari van de Federal Reserve van Minneapolis benadrukte dat het nog vele maanden van positieve inflatiegegevens zal vergen voordat hij overtuigd is van een renteverlaging. Juist deze uitspraak temperde het sentiment en kan ook nde reden zijn voor de rode futures voorbeurs.

Ondanks de positieve ontwikkelingen op de aandelenmarkt, waarschuwt Morgan Stanley Wealth Management dat de markten “geprijsd zijn voor perfectie”. Dit houdt in dat de markten mogelijk te optimistisch zijn ingeschat, gezien de bovengemiddelde onzekerheden en de historisch hoge waarderingen.

American Airlines zag een daling van meer dan 6% in de nabeurshandel nadat het bedrijf zijn omzetverwachtingen voor het tweede kwartaal verlaagde. JetBlue en Southwest Airlines daalden elk ongeveer 2%. Beleggingsapp Robinhood kondigde een aandelen-inkoopprogramma van $1 miljard aan, wat resulteerde in een stijging van ongeveer 3%.

Europa opent gemengd

De markten in de Azië-Pacific handelden grotendeels lager op woensdag. Beleggers verwerkten de inflatiecijfers van Australië voor april en wachtten op gegevens uit Japan. De consumentenprijsindex van Australië steeg met 3,6% op jaarbasis in april, hoger dan de voorspelde 3,4% volgens een peiling van Reuters en ook hoger dan de 3,5% in maart. De Australische S&P/ASX 200 daalde bijna 1% na de bekendmaking van de CPI-cijfers.

In Japan daalden de Nikkei 225 en de brede Topix respectievelijk met 0,41% en 0,48%. De Hang Seng-index in Hongkong daalde met 1,35%, terwijl de CSI 300 in het vasteland van China met 0,35% steeg.

In Europa wijzen de futures op een vlakke tot lagere opening op woensdag na de slechtste sessie op dinsdag in een maand tijd. De Stoxx 600 daalde met 0,6% op dinsdag, de sterkste daling sinds 30 april. Dit kwam door de focus op de rentevooruitzichten en oplopende rentes. Klaas Knot van de Europese Centrale Bank gaf aan dat het binnenkort gepast zal zijn om naar een minder restrictief monetair beleid over te gaan, maar dat eventuele versoepelingen “langzaam” en “geleidelijk” moeten verlopen. Er worden deze vrijdag inflatiegegevens verwacht uit zowel de eurozone als de VS.

Beursagenda

Woensdag 29 meiDE – GfK Consumentenklimaat
DE – Inflatie (CPI)
VS – FOMC-lid Williams preekt
VS – Beige Book08:00
14:00
19:45
20:00Donderdag 30 meiEUR – Werkloosheidscijfers
VS – Kern PCE prijzen
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsvoorraden excl auto’s
VS – Ruwe olievoorraaden11:00
14:30
14:30
14:30
17:00Vrijdag 31 meiJPY – Tokyo Basis CPI
DE – Detailhandelsverkopen
EUR – Inflatie (CPI)
VS – PCE prijsindex
VS – PCU prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Chicago Inkoopmanagersindex01:30
08:00
11:00
14:30
14:30
14:30
15:45

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.