Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Licht hogere start AEX voorzien

Licht hogere start AEX voorzien
28 mei 2024 om 07:49

 De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het groen.

Maandag startte de AEX de handelsweek al met een nipte stijging van 0,1 procent op een slotstand van 916,04 punten, hetgeen leidde tot een aanscherping van de recordstand.

Er waren maandag weinig impulsen en de volumes waren laag omdat Wall Street gesloten bleef op Memorial Day. Ook in Londen was de beurs dicht vanwege een zogeheten bank holiday.

Vrijdag gingen de Amerikaanse beurzen het lange weekend nog overwegend positief in, met een nieuw record voor techbeurs Nasdaq, vooral dankzij een koerssprong van chipreus Nvidia na cijfers.

Olli Rehn, bestuurslid van de ECB en hoofd van de Finse centrale bank, benadrukte maandag in een toespraak dat de inflatie in de eurozone “blijft dalen”. Hij voegde eraan toe: “De tijd is dus rijp om in juni het monetaire beleid te versoepelen en de rente te verlagen.”

De inflatie in de eurozone bleef in april nog stabiel op 2,4 procent. Er was sprake van de zevende maand op rij dat de inflatie onder de 3 procent uitkwam. De inflatie in mei wordt vrijdag vrijgegeven. Op die dag wordt ook de voor de Federal Reserve belangrijke PCE-prijsindex gepubliceerd. 

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend verdeeld en zonder grote uitschieters. Alleen de Hang Seng index in Hongkong kwam in beweging, met een stijging van ruim een half procent. 

In Japan bleken vanochtend de producentenprijzen in april op jaarbasis met 2,8 procent te zijn gestegen, hetgeen de grootste stijging in negen jaar is. 

Maandagochtend wisten de Aziatische beurzen nog eensgezind de weg omhoog te vinden, na het positieve sentiment op Wall Street vrijdagavond.

De Amerikaanse olie-future noteerde vanochtend anderhalf procent hoger, gemeten ten opzichte van de slotstand van vrijdag, op een stand van bijna 79 dollar per vat. 

Beleggers kijken vandaag voor cijfers naar de VS, waar de Case Shiller huizenprijzen en het consumentenvertrouwen op de rol staat.

Bedrijfsnieuws

ABN AMRO neemt de Duitse private bank Hauck Aufhäuser Lampe over en versterkt zo de positie die het in Duitsland met Bethmann Bank al heeft op het gebied van vermogensbeheer. De overnamesom bedraagt 672 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street van vrijdag

De S&P 500 steeg vrijdag 0,7 procent op 5.304,72 punten, de Dow Jones index sloot vrijwel ongewijzigd op 39.069,59 punten en de Nasdaq eindigde 1,1 procent hoger op 16.920,79 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Royal Dutch Shell

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.