Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start handelsdag vermoedelijk licht lager na aanscherpen recordstand

AEX start handelsdag vermoedelijk licht lager na aanscherpen recordstand
21 mei 2024 om 08:08

 De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het rood.

De AEX sloot tijdens een rustige Pinkstermaandag nog 0,2 procent hoger op 914,95 punten. Dat was een aanscherping van het record van ruim 913 punten, dat afgelopen donderdag werd bereikt.

Het was een weinig spannende maandag, met een lege macro-agenda en lagere volumes dan normaal. 

Later in de week volgen meer marktimpulsen, met onder meer woensdag de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve en de samengestelde inkoopmanagersindexen. Ook komt Nvidia woensdag nabeurs met kwartaalcijfers, waarvoor de verwachtingen opnieuw hooggespannen zijn.

Op Wall Street koerste techbeurs Nasdaq maandag 0,7 procent hoger, terwijl de Dow Jones index een half procent prijs gaf. De drie belangrijkste benchmarks scherpten vorige week nog recordniveaus aan en vrijdag sloot de Dow Jones voor het eerst boven de 40.000 punten, een niveau dat maandag niet kon worden vastgehouden. 

Analist Michael Kramer van Mott Capital zei deze week vooral uit te kijken naar de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed. De notulen zouden meer duidelijkheid kunnen geven over het tijdschema van de Fed voor het geleidelijk afbouwen van de kwantitatieve verkrapping, aldus Kramer.

Ook maandag liet een aantal Fed-prominenten weer van zich horen. Zo gaf Atlanta Fed-voorzitter Raphael Bostic aan dat hij nog altijd verwacht dat de Fed de rente dit jaar maar één keer zal verlagen, vermoedelijk in het vierde kwartaal.

De Hang Seng index in Hongkong was vanochtend in Azië de negatieve uitschieter met een verlies van ongeveer twee procent. De techgiganten Tencent en Alibaba daalden respectievelijk ongeveer 3 en ruim een procent, ondanks het recordslot van techbeurs Nasdaq maandagavond op Wall Street.

Tencent stopte vannacht de langverwachte lancering van zijn computerspel Fighter Mobile, vanwege serverproblemen, aldus persbureau Bloomberg.

De juni-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,3 procent lager op 79,80 dollar. Vanochtend daalde de future met 0,6 procent verder.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg. 

Bedrijfsnieuws

Alfen boekte in het eerste kwartaal van 2024 een licht hogere omzet, terwijl het aangepaste EBITDA-resultaat en de marge daalden, waarmee de resultaten van het bedrijf ruim onder de verwachtingen van analisten uitkwamen. Wel herhaalde Alfen de outlook voor 2024 en presenteerde het een tijdelijke CFO, terwijl de zoektocht naar een permanente financieel directeur doorgaat.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg maandag 0,1 procent tot 5.308,13 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 39.806,77 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 16.794,87 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Asml Holding

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.