Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Fed officials temperen beursenthousiasme en Europa opent rood

Fed officials temperen beursenthousiasme en Europa opent rood
17 mei 2024 om 06:46

Wall Street sloot gisteren licht in het rood af. De werkloosheidsclaims kwamen uit op 222.000, tegenover een verwachting van 219.000. De markt reageerde aanvankelijk positief en zorgde ervoor dat de drie grote Amerikaanse aandelenindices boven de recordkoers van de vorige dag noteerden. Naarmate de dag vorderde, zakten de indices echter, waarschijnlijk door winstnemingen. Opnieuw zorgden uitlatingen van enkele Federal Reserve-functionarissen, ditmaal Tom Barkin en Loretta Mester, voor deze reactie. Volgens de CME FedWatch Tool is er nu een kans van 91,3% dat de rente op 12 juni gelijk zal blijven. De kans op een verlaging van 0,25% wordt geschat op 8,7%.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

De S&P 500 daalde met 0,21% naar 5.297 punten. De Nasdaq Composite eindigde 0,26% lager op 16.698 punten. De Dow Jones beperkte het verlies tot 0,10% met een slotkoers van 39.869 punten, en de Russell 2000 zag het verlies oplopen tot 0,63%, eindigend op 2.096 punten. Op sectorniveau eindigden alle sectoren in het rood, met uitzondering van de sector consumentengoederen. De sterkste daling was voor de sector duurzame consumptiegoederen.

Op bedrijfsniveau zagen we een opmerkelijke stijging van het aandeel Walmart. De kwartaalcijfers stuwden Walmart 7% hoger naar een recordkoers van ongeveer $64. De grootste retailer van de VS rapporteerde voor het eerste kwartaal een omzet van $161,51 miljard en een winst per aandeel van 60 cent. Volgens het management van Walmart zal de winst per aandeel voor 2024 liggen tussen $2,23 en $2,37.

Terwijl Walmart hoger noteerde vanwege de betere vooruitzichten voor 2024, zagen we het tegenovergestelde bij Deere & Co. Deze producent van landbouwmachines rapporteerde een winst per aandeel van $8,53 bij een omzet van $13,60 miljard. Echter, Deere stelde de vooruitzichten voor 2024 naar beneden bij vanwege dalende landbouwprijzen, met een verwachte nettowinst tussen $7 miljard en $7,75 miljard. Het aandeel sloot bijna 5% lager.

Bij Cisco zagen we een vergelijkbaar patroon als bij Deere & Co. Ondanks degelijke kwartaalcijfers leidde een neerwaartse bijstelling van de vooruitzichten voor 2024 tot een daling van het aandeel, dat beperkt bleef tot 2,68%.

Berkshire Hathaway is sinds 2023 begonnen met het accumuleren van aandelen van Chubb, een verzekeraar die diensten aanbiedt aan particulieren, gezinnen en bedrijven. Berkshire Hathaway kreeg in 2023 goedkeuring van de SEC om deze positie nog niet te onthullen, maar de participatie is nu gedocumenteerd in een zogenoemde 13F-aangifte. Berkshire Hathaway bezit nu ongeveer 26 miljoen aandelen Chubb, goed voor een waarde van $6,7 miljard (waarde per 31 maart). Gisteren reageerden veel beleggers enthousiast en drukten ze gretig op de koopknop, waardoor het aandeel Chubb naar een recordhoogte steeg en de dag 4,71% hoger afsloot.

LYNX+ platform, aandeel Chubb, 17/05/2024

Blik op Azië en Europa

Afgelopen nacht zijn in China de cijfers over de industriële productie en de detailhandelsverkopen gepubliceerd. De industriële productie steeg met 6,7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat boven de verwachting van 5,5% ligt en dus positief is voor de Chinese economie. De detailhandelsverkopen stegen echter met slechts 2,3%, terwijl er een groei van 3,7% werd verwacht. Dit duidt op een minder robuuste vraag van de Chinese consument. Echter, door de versterking van de arbeidsmarkt zou dit op termijn kunnen leiden tot betere detailhandelsverkopen.

Daarnaast is er nieuws over de Chinese vastgoedmarkt. China probeert deze markt nieuw leven in te blazen door de aanbetalingsratio voor starters te verlagen naar 15%. Voor het tweede huis is nu een ratio van 25% vereist. Ook zullen de minimumrentetarieven worden verlaagd, hoewel het nog niet duidelijk is tot welk niveau. De Shanghai Property Index reageerde hier positief op en noteerde een stijging van 2,60% voor de dag.

De beurzen in Azië vertonen een gemengd beeld. Terwijl de Hang Seng-index met 0,18% steeg, noteerden de Shanghai Composite en de Nikkei 225 respectievelijk 0,09% lager en 0,53% lager. De sterkste stijgers op de beurs in Hong Kong waren Alibaba met een stijging van 6,65%, Baidu met 5,63% en NetEase met 5,11%.

In Europa sloten de meeste belangrijke aandelenindices in het rood, met uitzondering van de AEX, die een lichte stijging van 0,02% tot 913,56 punten liet zien. De BEL 20 verloor 0,85% en sloot op 3.995 punten. D’Ieteren en Umicore drukten zwaar op de BEL 20-index met dalingen van respectievelijk 5,65% en 4,48%. Bij de DAX en de Euro Stoxx 50-index liepen de verliezen op tot respectievelijk 1% en 1,02%. Vooral bedrijven in de autosector hadden het moeilijk; BMW verloor zo’n 6,52% en Daimler Truck Holding eindigde 5,55% lager.

Vandaag worden in Europa de financiële resultaten geopend bij onder andere Sif Holding, Jensen Group, Engie en Scor.

Europa gaat een lagere opening tegemoet. Voorbeurs lopen de verliezen op tot 0,25 %.

Beursagenda

Vrijdag 17 meiEUR – Inflatie (CPI)
VS – Leading index VS
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count11:00
16:00
19:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/markets

www.reuters.com/business/retail-consumer/walmart-lifts-full-year-sales-profit-forecast-2024-05-16/

www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-17/china-removes-mortgage-rate-floor-for-individual-homebuyers-lwa88d1y

www.bloomberg.com/news/videos/2024-05-16/buffett-s-berkshire-reveals-6-7-billion-chubb-stake-video


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: Schrijf u nu in om dagelijks het laatste beursnieuws te ontvangen via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.