Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen openen hoger

Europese beurzen openen hoger
16 mei 2024 om 06:57

(ABM FN) De Europese beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet.

IG voorziet een openingswinst van 34 punten voor de Duitse DAX, een plus van 11 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 32 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten.

Alles ogen waren woensdag gericht op de Amerikaanse inflatiecijfers. Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat de consumentenprijzen in april conform de verwachting zijn gestegen met 3,4 procent op jaarbasis, tegen 3,5 procent een maand eerder, terwijl de kerninflatie op jaarbasis 3,6 procent bedroeg, tegen 3,8 procent een maand eerder.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank was het inflatierapport over april op maandbasis een stuk minder ontmoedigend dat het rapport over maart. “Daar staat dan weer wel nog altijd een, zij het, kleine stijging voor de inflatie voor de dienstensector exclusief huisvestingskosten van 4,8 naar 4,9 procent tegenover. Niettemin geeft dit rapport naar ons idee de Fed weer iets meer hoop op een inflatiebeeld dat past bij de doelstelling van een algemene inflatie van 2 procent”, zei Marey.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de economie van de eurozone in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 0,3 procent groeide. Op jaarbasis was dit 0,4 procent.

De productie in de industrie in de eurozone steeg in maart met 0,6 procent op maandbasis, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling met 1,0 procent.

De Franse consumentenprijzen zijn in april op jaarbasis met 2,2 procent gestegen, tegen een stijging van 2,3 procent een maand eerder.

Bedrijfsnieuws

Allianz heeft zijn verwachtingen voor 2024 gehandhaafd, na een groei in alle segmenten in het eerste kwartaal. Het bedrijf bevestigde zijn bedrijfswinstdoelstelling van 14,8 miljard euro voor 2024, plus of min 1 miljard euro. Het aandeel daalde desondanks 0,8 procent.

ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal van 2024 meer winst gemaakt, terwijl analisten op een winstdaling hadden gerekend. De bank verwacht dat de kosten voor heel 2024 uitkomen op circa 5,3 miljard euro vanwege de hogere personeelskosten in de tweede helft van het jaar. Het aandeel verloor 6,1 procent.

Thyssenkrupp heeft woensdag weer een waarschuwing afgegeven. Het bedrijf gaf aan dat het nettoverlies dit boekjaar “in de laag driecijferige miljoenen” uitkomt. Eerder werd uitgegaan van ongeveer break-even. De omzet zal lager uitvallen dan in het voorgaande boekjaar, terwijl Thyssenkrupp eerder nog uitging van een min of meer onveranderde omzet. De koers daalde fractioneel.

Burberry sprak woensdag van onzekere vooruitzichten, ook al waren de cijfers over het gebroken boekjaar conform verwachting. Volgens de Britten wordt de eerste helft van het lopende boekjaar uitdagend. Het aandeel sloot circa 6,0 procent lager.

TUI is nog altijd verlieslatend, maar toonde over de eerste helft van het boekjaar wel bemoedigende resultaten met een groei in alle takken en dan met name bij cruises en amusement. De outlook voor het lopende boekjaar werd gehandhaafd. Het aandeel noteerde 1,3 procent lager.

Euro STOXX 50          5.100,90 (+0,4%)
STOXX Europe 600       524,71 (+0,6%)
DAX                    18.869,36 (+0,8%)
CAC 40                 8.239,99 (+0,2%)
FTSE 100               8.445,80 (+0,2%)
SMI                    11.899,26 (+1,0%)
AEX                    913,39 (+0,3%)
BEL 20                 4.029,25 (+1,5%)
FTSE MIB               35.366,20 (+0,6%)
IBEX 35                11.362,80 (+1,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag ook hoger gesloten.

Alles ogen waren woensdag gericht op de inflatiecijfers. Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat de consumentenprijzen in april conform de verwachting zijn gestegen met 3,4 procent op jaarbasis, tegen 3,5 procent een maand eerder, terwijl de kerninflatie op jaarbasis 3,6 procent bedroeg, tegen 3,8 procent een maand eerder.

Het rapport zou volgens analist Bret Kenwell van eToro het beleggersvertrouwen moeten vergroten “dat we dit jaar meer dan één renteverlaging van de Fed zouden kunnen meemaken, wat ook positief zou moeten zijn voor aandelen”, aldus Kenwell.

Analist John Luke Tyner van Aptus Capital Advisors was echter minder overtuigd en zei dat één “koeler” rapport niet genoeg is voor de Fed om de rente te verlagen. “Al met al zal één goed rapport volgend op een aantal slechte rapporten eerder dit jaar de markt helpen kalmeren, maar het zal waarschijnlijk weinig doen in het vergroten van de kans op een snellere en/of meer renteverlagingen”, zei hij.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 9 basispunten tot 4,356 procent, terwijl de tweejaarsrente 8 basispunten verloor tot 4,739 procent.

Op macro-economisch vlak werd woensdag tevens bekend dat de verkopen in de Amerikaanse detailhandel in april op maandbasis zijn gestegen noch gedaald. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen in april met 3,0 procent.

Het aantal hypotheekaanvragen in de VS is vorige week gestegen met 0,5 procent. De marktindex steeg van 197,1 naar 198,1.

De index van de Federal Reserve voor de industrie in de regio New York is in mei onverwacht licht verslechterd. De index daalde van -14,3 in april naar -15,6 in mei.

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in mei gedaald. De NAHB-huizenindex daalde van 51 naar 45 deze maand, wat de eerste daling betekende sinds november 2023.

De bedrijfsvoorraden in de Verenigde Staten zijn in maart conform verwachting op maasndbasis gedaald met 0,1 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 0,7 procent.

De juni-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,61 dollar, ofwel 0,8 procent, hoger op 78,63 dollar. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen woningbouwdata, de Philadelphia Fed-index, de importprijzen en de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door industriële productiecijfers later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Boeing daalde circa 2,0 procent, nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie zei dat de voorwaarden niet zijn nagekomen van een schikking die drie jaar geleden werd bereikt over de rol van Boeing-medewerkers in twee dodelijke ongelukken met 737 MAX vliegtuigen, die binnen vijf maanden tijd plaatsvonden.

Tesla verloor na twee dagen van winsten 1,8 procent.

DLocal verloor ruim 26 procent na tegenvallende omzetcijfers.

GameStop noteerde circa 17 procent lager, na een koerswinst van 60 procent op dinsdag en 74 procent maandag. Het is niet de eerste keer dat dit zogenaamde meme-aandeel door beleggers in korte tijd uitzonderlijk sterk wordt opgestuwd. Ook AMC Entertainment, met een vergelijkbare historie, stond voorbeurs fors lager.

Nextracker steeg ongeveer 5,8 procent, nadat de aanbieder van softwareoplossingen een 42 procent hogere omzet rapporteerde over zijn fiscale vierde kwartaal, vanwege een ‘robuuste’ vraag op de Amerikaanse en internationale markten.

Boot Barn won circa 3,4 procent, nadat de retailer van cowboy-kleding tegenvallende omzetverwachtingen afgaf.

S&P 500 index              5.308,15 (+1,2%)
Dow Jones index            39.908,00 (+0,9%)
Nasdaq Composite           16.742,39 (+1,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie hoger.

Nikkei 225                     38.766,12 (+1,0%)
Shanghai Composite      3.134,97 (+0,5%)
Hang Seng                    19.376,79 (+1,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0884. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0879 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0872 op de borden.

USD/JPY Yen   153,82
EUR/USD Euro  1,0884
EUR/JPY Yen   167,42

MACRO-AGENDA:
00:50 Economische groei – Eerste kwartaal vlpg (Jap)
06:30 Werkloosheid – April (NL)
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen – April (VS)
14:30 Philadelphia Fed index – Mei (VS)
14:30 Importprijzen – April (VS)
14:30 Steunaanvragen – Wekelijks (VS)
15:15 Industriële productie – April (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Deutsche Telekom – Cijfers eerste kwartaal (Dld)
07:00 Siemens – Cijfers tweede kwartaal (Dld)
13:00 Baidu – Cijfers eerste kwartaal (Chi)
13:00 Deere – Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Walmart – Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Applied Materials – Cijfers tweede kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.