Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX beperkt verlies na vergeldingsactie Israël

Beursupdate: AEX beperkt verlies na vergeldingsactie Israël
19 apr 2024 om 11:40

 De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag richting het einde van de ochtendhandel in het rood, maar het verlies bleef beperkt na de raketaanval vannacht van Israël op Iran.

De AEX index daalde 0,6 procent tot 861,03 punten, terwijl de AMX een verlies van een half procent liet optekenen.

“Het is duidelijk dat geopolitieke spanningen vandaag de stemming op de financiële markten zullen bepalen”, zei investment manager Simon Wiersma van ING vanochtend voor opening van de handel.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management merkte op dat het verlies vervolgens echter beperkt bleef, met name omdat de vergeldingsactie van Israël vrij beheerst en gecontroleerd was. “Nu is het afwachten hoe Iran zal reageren. Mocht er een tegenreactie komen dan zullen de beurzen wat verder zakken, maar vooralsnog lijkt de kans op de-escalatie groter”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse producentenprijzen in maart op jaarbasis zijn gedaald met 2,9 procent, na een daling met 4,1 procent in februari. 

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in maart gelijk gebleven.

Olie noteerde vrijdag slechts 0,3 procent hoger op 82,94 dollar per vat. Kort nadat bekend werd dat Israël een aanval uitvoerde op Iran, schoot de olieprijs nog 4 procent hoger.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde 1,2 procent lager op 4,588 procent, terwijl de tweejaarsrente 0,5 procent daalde naar 4,966 procent. De DuitseBund daalde 1,1 procent tot 2,4675 procent. “Veilige havens worden gezocht in onder andere Amerikaanse staatsobligaties”, zag Wiersma van ING.

De euro/dollar noteerde op 1,0648. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0644 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0643 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden slechts een paar van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Heineken met een winst van circa 1,3 procent, gevolgd door Unilever met een winst van 0,7 procent. De brouwer profiteerde vermoedelijk van een outlookverhoging van Royal Unibrew. KPN noteerde in het rood, maar gecorrigeerd voor het ex-dividend was er wel een plus.

DSM-Firmenich won 0,3 procent na een kleine koersdoelverhoging van Jefferies. 

Adyen was met een verlies van 20 procent de sterkste daler. Aegon werd 2,0 procent goedkoper.

Besi verloor 1,7 procent, ASMI daalde 1,5 procent en ASML noteerde 0,3 procent lager.

In de AMX ging WDP na cijfers aan kop met een winst van 4,0 procent. De vastgoedgroep heeft in het eerste kwartaal een sterke stijging van de winst geboekt. Kepler Cheuvreux sprak van een prima eerste kwartaal, waarin duidelijk veerkracht werd getoond.

Vopak won 1,0 procent, na een koersdoelverhoging van ING met handhaving van het koopadvies. De bank voorziet een positieve verrassing bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal, met name omdat de outlook van het management en daardoor ook de consensus te voorzichtig is.

Alfen bungelde onderaan met weer een verlies van 2,6 procent. Alleen AMG deed het slechter met een daling van 3,0 procent.

In de AScX won Ebusco 3,8 procent. De bussenfabrikant uit Deurne heeft van het Métropole Rouen Normandie de opdracht gekregen voor de levering van 15 Ebusco 3.0 bussen van 18 meter. De financiële details werden niet vermeld.

Fastned daalde 1,9 procent, na een koersdoelverlaging van Berenberg, maar met handhaving van het koopadvies. TomTom werd 1,8 procent goedkoper.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.