Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs hoger gesloten

Olieprijs hoger gesloten
25 mrt 2024 om 19:49

 De prijs voor een vat ruwe olie is maandag hoger gesloten, vanwege de aanhoudende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de voortslepende oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

De oliefutures daalden vrijdag voor de derde sessie op rij, waardoor WTI en Brent slechts kleine winsten konden boeken. De VS hebben er vorige week bij Oekraïne op aangedrongen de drone-aanvallen op de Russische energie-infrastructuur te staken, uit angst dat dit de mondiale olieprijzen zou kunnen opdrijven en vergeldingen zou kunnen uitlokken, zo meldde de Financial Times. Oekraïne ontkende vervolgens de aanvallen, die naar schatting circa 7 procent van de Russische raffinagecapaciteit offline hebben gehaald.

Bij een terroristische aanslag op een concertzaal buiten Moskou door schutters van Islamitische Staat zijn vrijdagavond ruim 130 doden gevallen. De Russische president Vladimir Poetin heeft geprobeerd de aanval te linken aan Oekraïne. Kiev beschuldigde Poetin ervan Oekraïne valselijk in verband te brengen met de aanval, om zich zo te kunnen verzekeren van [meer binnenlandse] steun voor de Russische oorlog in Oekraïne en het conflict verder te kunnen aanwakkeren.

“Brent-prijzen herstelden zich maandag tot ongeveer 86 dollar per vat, na de terroristische aanval in Rusland afgelopen weekend. Ondertussen houden de aanhoudende drone-aanvallen door Oekraïne op Russische olieraffinaderijen de risicopremie voor de oliemarkt hoger”, aldus strategen Ewa Manthey en Warren Patterson van ING.

De mei-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 1,32 dollar hoger op 81,95 dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.