Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street op winst

Wall Street op winst
19 mrt 2024 om 19:54

  De Amerikaanse beurzen noteerden dinsdag hoger, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag, ondanks waarschuwingen voor mogelijke teleurstellingen. Beleggers reageerden voorzichtig op nieuwe technologie van Nvidia, de beurslieveling in de AI-hype. 

De S&P 500 steeg 0,5 procent naar 5.173,89 punten. Technologiebeurs Nasdaq won 0,4 procent en de Dow Jones-index steeg 0,7 procent tot 39.047,36 punten.   

De Federal Reserve neemt woensdag zijn rentebesluit en zal de beleidsrente niet wijzigen, maar beleggers zullen kijken naar de indicaties voor renteverlagingen later in het jaar. 

Volgens marktanalisten van CMC Markets is er de afgelopen maanden veel discussie geweest over de neutrale rente en of deze hoger ligt dan de Fed heeft ingeschat, “wat een grote impact zou kunnen hebben op de rente en de aandelenmarkten.” Want als de neutrale rente hoger zou liggen en de markt het aantal toekomstige renteverlagingen dus heeft overschat, kunnen de waarderingen voor aandelen te hoog blijken, waarschuwde CMC.

Goldman Sachs bleef optimistisch, maar minder zeker van zijn zaak. “Ons inflatiepad voor de rest van het jaar ligt nu in een bereik waar kleine verrassingen grote gevolgen kunnen hebben”, aldus de Amerikaanse bank. 

Spannend wordt of de zogeheten ‘dot plot’ in doorsnee twee of drie renteverlagingen zal aangeven. Op deze grafiek staat het aantal renteverlagingen dat elke beleidsmaker bij de Fed dit jaar voorziet.

Vorige week daalden de grote aandelenindices al nadat een inflatiecijfer minder sterk daalde dan werd gehoopt. 

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg dinsdag naar 4,33 procent.

Dinsdagochtend maakte de Bank of Japan een einde aan een tijdperk van negatieve rente in het land van de yen, door de beleidsrente tot tenminste 0 procent te verhogen. De rente was sinds 2016 negatief. “De onmiddellijke reactie van de markt was nogal teleurstellend, omdat de BoJ beloofde de monetaire condities accommoderend te houden”, zeiden economen van ING.

De dollar steeg 1,2 procent ten opzichte van de Japanse yen, naar 150,89. De euro/dollar handelde 0,1 procent lager op 1,0864. WTI-olie werd iets duurder op 82,78 dollar.

Op macro-economisch vlak was het rustig in de VS. De Amerikaanse woningbouw groeide in februari harder  dan verwacht, met 11 procent. Er was gerekend op een plus van 7 procent. 

Bedrijfsnieuws

Nvidia won 2 procent. Het bedrijf presenteerde maandagavond zijn nieuwste AI-chip en software tijdens zijn jaarlijkse conventie voor ontwikkelaars. De nieuwe generatie grafische processors onder de naam Blackwell ondersteunt de nieuwe supercomputer van Nvidia, de DGX SuperPOD.  

Super Micro Computer verloor 9,5 procent. Het bedrijf kondigde dinsdag een emissie aan van 2 miljoen aandelen. Dit aantal kan nog stijgen door een overtoewijzingsoptie van 300.000 aandelen voor de bank die de emissie begeleidt, Goldman Sachs. Tegen welke prijs de aandelen worden geplaatst.

XPeng heeft in het vierde kwartaal veel meer auto’s afgeleverd, waardoor de omzet ruimschoots verdubbelde en het verlies onder de streep kleiner werd. Dit bleek dinsdag uit de resultaten van de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen. Aandelen XPeng stegen dinsdag 3,6 procent. Concurrent Nio leverde 6 procent in.

Unilever splitst zijn ijstak af om sneller te kunnen groeien. De onderliggende omzetgroei moet naar 5 procent. Verder worden circa 7.500 functies geschrapt, voornamelijk op kantoor. De Amerikaanse notering stond dinsdagavond 2,8 procent hoger.

Fusion Pharmaceuticals werd 98 procent meer waard, op 21,12 dollar per aandeel. omdat AstraZeneca het bedrijf wil overnamen voor 21,00 dollar per aandeel. Daar kan nog 3,00 dollar bovenop komen als in de toekomst bepaalde doelstellingen worden gehaald.

Nokia beschuldigt Reddit van het schenden van patenten. Dit bleek uit documenten die het socialemediabedrijf indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, in aanloop naar een beursgang. De Amerikaanse notering van Nokia steeg 1 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.