Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX start handelsweek naar verwachting in het rood

AEX start handelsweek naar verwachting in het rood
11 mrt 2024 om 08:05

 De Amsterdamse beurs gaat maandag vermoedelijk lager van start, na een terugval op Wall Street vrijdagavond. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van ruim een half procent. 

Vrijdagochtend scherpte de AEX index nog zijn hoogste stand ooit aan op 872,00 punten, om vervolgens 10 punten terug te vallen naar een slotstand van 861,96 punten, na vooral winstnemingen in de chipsector. 

Op Wall Street kwam vrijdag aan de wekenlange opmars van chipaandelen, aangejaagd door groot optimisme over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, abrupt een einde. Beurslieveling Nvidia koerste kort na de start van de handel op Wall Street nog vijf procent hoger, om vervolgens zonder nieuws 5,5 procent lager te sluiten. Vanaf het hoogste punt van de handelsdag verdampte daarmee krap 250 miljard dollar aan beurswaarde. 

Op weekbasis bedroeg de winst voor Nvidia echter nog altijd meer dan zes procent.

Beleggers reageerden daarnaast afgelopen week onder meer op de Europese Centrale Bank, die tijdens het rentebesluit de deur naar een renteverlaging in juni op een kier zette, en de voorzitter van de Federal Reserve, Jerom Powell, die voor het Amerikaanse Congres aangaf dat een eerste renteverlaging ergens dit jaar nog steeds waarschijnlijk is. 

Vrijdagmiddag bleek uit het Amerikaanse banenrapport dat de economie in de VS nog altijd robuust is. In februari kwamen er 275.000 banen bij, waar de markt rekende op 198.000 nieuwe banen.

De loongroei, voor de Fed ook een belangrijke indicator, bedroeg daarnaast afgelopen maand 4,3 procent op jaarbasis. Dat was in januari nog circa 4,5 procent. 

Een bescheiden loongroei zorgt voor een rem op de inflatie, waardoor de Fed de rente sneller kan verlagen, terwijl de robuuste arbeidsmarkt de centrale bank juist weer ruimte geeft om rustig aan te doen met het verlagen van de rente. “Dit is een dubbelzinnig rapport”, zei econoom Mohamed El-Erian dan ook. “Mensen zullen in dit rapport zien wat ze willen zien”, voegde hij toe.

Nikkei daalt ruim twee procent maar Chinese beurs in het groen

De Nikkei index in Tokio daalde vanochtend onder aanvoering van de techaandelen meer dan twee procent naar 38.525 punten, terwijl de beurs in Sydney 1,8 procent prijs gaf. De Japanse economie is niet in een recessie beland, maar dat betekent dat de kans stijgt dat de Bank of Japan de rente gaat verhogen. 

Chinese beleggers reageerden daarentegen opgelucht op cijfers die wezen op een inflatie in februari van 0,7 procent, na vier maanden op rij van deflatie. Analisten gepolst door persbureau Reuters rekenden op een inflatie van 0,3 procent. De Hang Seng index in Hongkong klom krap anderhalf procent, terwijl de Shanghai Composite enkele tienden van een procent in het groen noteerde.

De Amerikaanse olie-future noteerde daarnaast vanochtend ruim een half procent lager op 77,54 dollar per vat, na een daling van ruim een procent vrijdagavond in New York.

Deze week zal nog een handvol bedrijven met cijfers komen, maar de bedrijfsagenda wordt steeds leger nu het einde van het cijferseizoen in zicht komt. In Nederland openen onder meer Pharming, Basic-Fit en Sif nog de boeken.

Bedrijfsnieuws

De volumes op de cash market van beursuitbater Euronext stegen in februari op maandbasis met 2 procent. Op jaarbasis was er echter sprake van een daling met 13 procent. De gemiddelde dagelijkse transactiewaarde lag in februari 14 procent hoger dan in de maand ervoor. Op jaarbasis was er een daling van 10 procent. Er waren in februari 5 beursgangen, tegen 2 in januari.

Air Liquide en Vopak hebben een, vooralsnog niet-bindende, overeenkomst ondertekend om samen te gaan werken aan infrastructuur voor de import van ammoniak, kraak- en waterstofdistributie in Singapore.

Luc Vandevelde is benoemd tot interim-CEO van koffie- en theebedrijf JDE Peet’s met ingang van 1 april 2024. Vandevelde is sinds de beursgang van JDE Peet’s al lead independent director van het bedrijf.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde vrijdag 0,7 procent tot 5.123,69 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 38.722,69 punten en de Nasdaq sloot 1,2 procent lager op 16.085,11 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

 • Basic-Fit
  * *
 • Dow Inc.
  * *
 • JDE Peet’s
  * *
 • NED25
  * *
 • NLMID
  * *
 • Nvidia Corp
  * *
 • SIF Holding
  * *
 • Vopak
  * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.