Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street afwachtend in aanloop naar banenrapport

Wall Street afwachtend in aanloop naar banenrapport
8 mrt 2024 om 12:40

 De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een vooralsnog vlakke opening tegemoet, in afwachting van het belangrijke banenrapport dat voor de openingsbel verschijnt. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 minder dan 0,1 procent hoger.

Donderdag sloot Wall Street met nieuwe records voor de S&P en Nasdaq. Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell benadrukte in zijn hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat dat de centrale bank zal wachten met een renteverlaging totdat het inflatiedoel van 2 procent binnen handbereik is.

“Dit keer voegde Powell echter toe dat de Fed dicht bij het vertrouwen is dat nodig is om tot een renteverlaging over te gaan”, zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van online broker Lynx.

Vrijdagnacht sprak de Amerikaanse president Joe Biden zijn State of the Union uit, waarin hij ook een aantal belastingplannen presenteerde voor wanneer hij wordt herkozen in november. Biden wil onder meer paal en perk stellen aan aftrekposten voor bedrijven en de belasting op aandeleninkoop verviervoudigen. Rijke huishoudens met een vermogen van meer dan 100 miljoen dollar wil Biden een belastingtarief opleggen van minimaal 25 procent op hun inkomen.

Zijn waarschijnlijke uitdager in november, voormalig president Donald Trump, is juist een voorstander van belastingverlagingen voor bedrijven.

Vrijdag staat de handelsdag vooral in het teken van het Amerikaanse banenrapport. Gerekend wordt op een banengroei van 198.000 in februari, een werkloosheid van 3,7 procent en een loongroei op jaarbasis van 4,4 procent. In januari kwamen er in de VS 353.000 banen bij, de werkloosheid stond op 3,7 procent en de loongroei bedroeg circa 4,5 procent.

“De stijging van het uurloon op maandbasis zal naar verwachting uitkomen op 0,2 procent versus 0,6 procent in januari. “Alles boven de 0,3 procent wordt gezien als buitensporig en mogelijk schadelijk voor mogelijke renteverlagingen”, zei expert Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild in een vooruitblik.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde in aanloop naar de banencijfers onder de 4,10 procent. De euro/dollar handelde op 1,0934. WTI-olie werd iets goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Chipproducent Broadcom noteerde voorbeurs 2 procent lager. De resultaten waren weliswaar beter dan verwacht, maar de outlook werd gehandhaafd en dat leek de markt teleur te stellen. Sectorgenoot Nvidia gaat vrijdag een 3 procent hogere opening tegemoet en noteert op weekbasis ruim 12 procent in de plus.

Een andere concurrent, Marvell Technology, kwam donderdag nabeurs met een voor Wall Street teleurstellende outlook. Het aandeel daalde voorbeurs 6 procent.

Techbedrijf BigBear.ai stelde teleur met de kwartaalcijfers en gaat vrijdag een 19 procent lagere opening tegemoet.

De resultaten van retailer Costco waren gemengd, met een hoger dan verwachte winst maar een tegenvallende omzet. Het aandeel daalde 5 procent in de voorbeurshandel.

DocuSign, het softwarebedrijf dat zich specialiseert in elektronische handtekeningen, kwam met beter dan verwachte cijfers en steeg voor de openingsbel met  9,5 procent.

Kledingretailer Gap behaalde afgelopen kwartaal een hogere winst. Het aandeel steeg in de elektronische handel voorbeurs 7,5 procent.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger gesloten. De S&P 500 index steeg 1,0 procent tot 5.157,36 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 38.791,35 punten en de Nasdaq sloot 1,5 procent hoger op 16.273,38 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.