Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures duiden op lichtgroene opening Wall Street

Futures duiden op lichtgroene opening Wall Street
7 mrt 2024 om 12:50

 De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lichtgroene opening tegemoet. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,2 procent in de plus. Ook voor de Dow Jones index en Nasdaq ligt een hogere opening in het verschiet.

Woensdag sloot Wall Street ook in het groen, nadat Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell tijdens zijn halfjaarlijkse hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden aangaf dat een eerste renteverlaging ergens dit jaar nog steeds waarschijnlijk is.

“De vraag wordt nu wanneer, hoe vaak en hoeveel verlagingen er zullen plaatsvinden. Powell herhaalde dat het te snel verlagen van de rente het risico inhoudt de strijd tegen inflatie te verliezen. In de markt wordt gerekend op een eerste verlaging tijdens het rentebesluit van juni”, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild deed Powell wat de markten hadden verwacht. De marktstrateeg wees echter ook op uitspraken van Neel Kashkari, die na Raphael Bostic eerder in de week, de tweede Fed-bestuurder is die voorzichtig is over het aantal renteverlagingen dit jaar.

Kashkari voorziet slechts twee renteverlagingen in 2024, “en mogelijk slechts één”, aldus Vranken. “Dat is het tweede Fed-lid dat twijfelt aan de dotplot van 3 renteverlagingen dit jaar. Tot nu toe verwacht de Fed Fund Futures curve nog steeds tussen de 3 en 4 renteverlagingen tegen het einde van het jaar”, volgens de marktkenner.

Powell doet donderdag zijn verhaal in de Amerikaanse Senaat, waar hij vermoedelijk dezelfde boodschap zal afgeven als een dag eerder.

Op macro-economisch vlak is er donderdag verder aandacht voor de wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten, de handelsbalans in januari en de arbeidskosten in het vierde kwartaal. Vanavond volgt nog het consumentenkrediet in januari.

Vanmiddag neemt de Europese Centrale Bank zijn rentebesluit. Wijzigingen in het monetaire beleid worden niet verwacht, dus kijken beleggers vooral naar de toelichting van voorzitter Christine Lagarde.

Vrijdag volgt nog het belangrijke banenrapport uit de VS. Gerekend wordt op een banengroei van 198.000 in februari, een werkloosheid van 3,7 procent en een loongroei op jaarbasis van 4,4 procent. In januari kwamen er in de VS 353.000 banen bij, de werkloosheid stond op 3,7 procent en de loongroei bedroeg circa 4,5 procent.

De euro/dollar handelde vanmiddag op 1,0898. WTI-olie werd een procent goedkoper. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde stabiel op 4,11 procent.

Bedrijfsnieuws

Supermarktketen Kroger opent vanmiddag de boeken, chipproducent Broadcom doet dit nabeurs. In de voorbeurshandel noteerde Broadcom 2 procent hoger. Ook sectorgenoot Nvidia lijkt donderdag zo’n 2 procent hoger te zullen openen.

New York Community Bancorp kondigde woensdag aan 1 miljard dollar op te willen halen met een aandelenuitgifte. Het aandeel steeg daarom 7,5 procent. Donderdag ligt een 4 procent hogere opening in het verschiet.

Foot Locker stond voorbeurs opnieuw onder druk, nadat de fabrikant van sportschoenen woensdag al 29 procent daalde na het openen van de boeken. Met name de outlook viel tegen. Ook waarschuwde Foot Locker dat het zijn margedoelstelling wellicht pas later zal halen.

Rivian Automotive steeg voorbeurs 2 procent nadat de maker van elektrische voertuigen een koopaanbeveling kreeg van Jefferies.

Victoria’s Secret lijkt donderdag liefst 30 procent aan waarde te zullen verliezen, nadat de lingeriemaker met een tegenvallende outlook kwam.

Slotstanden

De S&P 500 steeg woensdag 0,5 procent tot 5.104,76 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 38.661,05 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 16.031,54 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.