Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Boskalis breidt hoofdkantoor uit naar Abu Dhabi

Boskalis breidt hoofdkantoor uit naar Abu Dhabi
7 mrt 2024 om 11:12

 Boskalis gaat een deel van het hoofdkantoor vestigen in Abu Dhabi, maar dat is niet per definitie een voorbode op een volledig vertrek naar de Verenigde Arabische Emiraten. Dit stelde topman Peter Berdowski van het baggerbedrijf donderdag tegenover ABM Financial News.

Het besluit om een deel van het hoofdkantoor te vestigen in Abu Dhabi is gedreven door een tekort aan technisch gekwalificeerd personeel in Nederland, aldus Berdowski. “In Nederland wordt het steeds lastiger om aan goed personeel te komen en daar is volop aanbod. Het hoofdkantoor in Abu Dhabi zal een belangrijk steunpunt zijn voor de internationale operaties en ligt op de grens met Zuidoost-Azië.”

Buitenlandse kenniswerkers naar Nederland halen is geen optie. “Het is een probleem om daar een visum voor te krijgen en dat wordt naar de toekomst toe alleen maar lastiger”, voorziet de topman.  

De stap is volgens Berdowski geen voorbode voor een volledig vertrek uit Nederland. “De discussie over waar je als bedrijf je hoofdzetel wilt hebben, is heel anders dan waar je je hoofdkantoor wilt hebben. Het is tekort door de bocht om te stellen dat we alles overhevelen naar Abu Dhabi. Dat is helemaal niet aan de orde.”

“De werkgelegenheid verdwijnt niet uit Papendrecht, daar werken nog steeds evenveel mensen. Er zijn geen werknemers vertrokken naar Abu Dhabi. Het is nog steeds business as usual.”

“Het blijft belangrijk om de voor- en nadelen van het land waarin je zit af te wegen. We zitten nu in Nederland, maar dat hoeft niet zo te blijven. Het vestigingsklimaat in Nederland wordt er niet makkelijker op, dat hoor je van meer bedrijven. We zijn een sterk internationaal opererende onderneming en we zitten niet vast aan Nederland. In de loop van dit jaar evalueren we of Nederland nog het juiste land is om gezeteld te zijn.”

Berdowski sprak van een historisch jaar 2023 voor Boskalis. De nettowinst steeg op jaarbasis van 241 miljoen naar 601 miljoen euro, een plus van bijna 150 procent. “De inval van Rusland in Oekraïne leidde tot behoorlijke repercussies op de energiemarkten. De olie- en gasprijzen stegen flink, terwijl de stap naar duurzame energie werd versneld met onder meer windparken op zee. Met name bij offshore energy hadden we de wind in de zeilen.”

Voor het lopende jaar verwacht de topman een grote veranderingen. “De portefeuille is goed gevuld en de markt is gezond. We zullen vermoedelijk vergelijkbare cijfers realiseren.”

Ook de concurrentie heeft het goed gedaan, zag Berdowski. Vorige week kwam DEME met cijfers. “Wij realiseerden 600 miljoen winst, DEME krap 200 miljoen. Het grote verschil zit in energy offshore, waarbij wij een grote vloot hebben die de traditionele olie- en gassector bedient en DEME niet. Verder hebben we redelijk vergelijkbaar gepresteerd, net als andere concurrenten in offshore.”

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.