Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Dienstensector eurozone groeit toch

Dienstensector eurozone groeit toch
5 mrt 2024 om 10:15

 De dienstensector in de eurozone is in februari toch licht gegroeid. Dit bleek dinsdag uit definitieve cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam uit op 50,2 tegen 48,4 een maand eerder. Daarmee noteerde de index op de hoogste stand in 7 maanden.

De voorlopige meting maakte melding van een index van 50,0.

De inkoopmanagersindex voor de industrie van de muntunie bleek afgelopen vrijdag in de definitieve meting te zijn gedaald van 46,6 naar 46,5.

De samengestelde index steeg zo van 47,9 naar 49,2, de hoogste stand in 8 maanden. De voorlopige index stond op 48,9.

Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank stelde afgelopen vrijdag vast dat de recessie in de Europese industrie maar geen einde kent. De vraag blijft een probleem, maar er zijn voorzichtige signalen dat een vraagherstel wellicht mogelijk is.

Dinsdag merkte de econoom op dat de dienstensector een betere jaarstart kende dan verwacht, met een kleine groei, de eerste in zeven maanden. De La Rubia noemde het een pluspunt dat bedrijven weer meer mensen willen aannemen.

Daarnaast worden er meer nieuwe opdrachten binnengehaald en dat markeert wellicht een draai aan de vraagzijde, aldus De la Rubia, die dinsdag expliciet de positieve ontwikkelingen in Spanje en Italië noemde, waar de dienstensectoren het goed doen.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.