Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fed-bestuurder waarschuwt voor haastige renteverlaging

Fed-bestuurder waarschuwt voor haastige renteverlaging
6 feb 2024 om 21:46

 Als de Fed de rente te snel verlaagt, kan dit het behaalde succes in inflatiebestrijding deels tenietdoen en een keerpunt zijn voor de richting van het rentebeleid. Die waarschuwing gaf Loretta Mester van de Federal Reserve Bank van Cleveland dinsdag.

“Het zou een vergissing zijn om de rente te haastig of te snel te verlagen, zonder voldoende bewijs dat de inflatie op een houdbaar pad terug naar 2 procent zit”, aldus Mester tegen een vergadering van de Ohio Bankers League in Columbus. “Dat zou al het goede werk ondermijnen dat is verricht om de inflatie op dit punt te krijgen.”

Tegen journalisten zei Mester na de toespraak dat ze dit jaar 75 basispunten renteverlaging verwacht. De beleidsrente van de Fed zou daardoor dalen tot een bandbreedte van 4,5 tot 4,75 procent.

Mester zei dat het wijs is om voorzichtig te zijn met de aanname dat de snelle daling van de inflatie vorig jaar zal doorzetten nu de prijsniveaus dichter bij de doelstelling van de Fed van 2 procent inflatie komen. De Amerikaanse inflatie volgens de PCE-index die de Fed bij voorkeur gebruikt, daalde naar 2,6 procent in december, van 5,4 procent een jaar eerder.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.