Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen lager

Europese beurzen openen lager
29 jan 2024 om 06:53

 De Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, in wat een drukke week wordt met een rentebesluit van de Federal Reserve en veel bedrijfsresultaten.

IG voorziet een openingsverlies van 54 punten voor de Duitse DAX en een min van 13 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 12 punten lager te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag flink hoger geëindigd. De Duitse DAX bleef wel achter bij andere beurzen, met een winst van 0,3 procent. Toch scherpte de beurs in Frankfurt daarmee zijn recordstand van donderdag verder aan.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een sterk einde van de week voor de beurzen in Europa, waarbij aandelen van luxemerken positief reageerden op de cijfers die LVMH donderdag nabeurs rapporteerde.

Beleggers waren ook nog bezig met het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, dat donderdag bekend werd gemaakt. Wijzigingen in de rentes kwamen er niet en evenmin kwam er duidelijkheid over de timing van renteverlagingen.

“Hoewel we vrijdag wat tegendruk hebben gehoord van beleidsmakers van de ECB over het idee van een renteverlaging in april, komt het bijna een beetje weifelend over, wat ook wel begrijpelijk is gezien de sombere economische cijfers uit Duitsland en Frankrijk”, aldus Hewson.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland is verslechterd. Donderdag bleek ook het ondernemersvertrouwen, zoals weergegeven in de Ifo index, is afgenomen in de grootste economie van de eurozone, die mogelijk opnieuw een recessie tegemoet kan zien dit jaar.

Bedrijfsnieuws

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton is in het afgelopen jaar sterk gegroeid, in bijna al zijn divisies. Dit meldde de Franse producent van luxe-artikelen donderdag nabeurs. In 2023 kwam de omzet uit op 86,2 miljard euro, goed voor een autonome groei van 13 procent op jaarbasis. Het aandeel steeg vrijdag bijna 13 procent. Ook sectorgenoten als Hermes, Kering en Burberry liftten mee.

Rémy Cointreau behaalde afgelopen kwartaal een lagere omzet en werd ook wat negatiever over de omzetverwachting, maar analisten vonden de outlook toch geruststellend. Het aandeel steeg ruim 15 procent in Parijs. Sectorgenoot Pernod Ricard won bijna 8 procent en ook Diageo won terrein.

Halfgeleideraandelen beleefden een goede week, maar namen vrijdag wel een adempauze, mogelijk ook ingegeven door de koersdaling van Intel na cijfers. STMicroelectronics, dat donderdag nog met een matige outlook kwam, verloor bijna 3 procent. Infineon daalde bijna een procent en ASML circa 2 procent.

In Frankfurt was biotechbedrijf Sartorius een opvallende stijger, met een winst van bijna 10 procent, na beter dan verwachte resultaten. Sectorgenoot Merck KGaA won 6 procent. Nutsbedrijf RWE leverde 6 procent in na een winstwaarschuwing. Rivaal Engie verloor in Parijs ruim 3 procent.

Euro STOXX 50         4.635,26 (+1,2%)

STOXX Europe 600        483,84 (+1,1%)

DAX                  16.961,39 (+0,3%)

CAC 40                7.634,14 (+2,3%)

FTSE 100              7.635,09 (+1,4%)

SMI                  11.390,13 (+1,6%)

AEX                     817,74 (+0,4%)

BEL 20                3.672,03 (+1,1%)

FTSE MIB             30.379,33 (+0,7%)

IBEX 35               9.936,60 (+0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag een rode opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend lager geëindigd. De Dow Jones index wist wel licht te stijgen en scherpte daardoor zijn all time high opnieuw aan. Op weekbasis wonnen de drie indexen terrein, nadat ook de S&P 500 afgelopen week meermaals zijn record scherper zette.

De Nasdaq stond vrijdag onder druk door de koersval van Intel. De chipreus kwam donderdag nabeurs met een tegenvallende outlook voor dit jaar.

Tesla wist vrijdag nauwelijks te herstellen van de koersval van de afgelopen dagen, veroorzaakt door een eveneens teleurstellende verwachting voor 2024. Op weekbasis verloor het aandeel van de fabrikant van elektrische voertuigen bijna 14 procent aan waarde.

Veel aandacht ging vrijdag uit naar de belangrijke PCE-inflatie. De Federal Reserve hanteert deze graadmeter bij het bepalen van het monetaire beleid. Later deze week komt de Fed met zijn rentebesluit, waarbij geen wijzigingen worden verwacht en de markt vooral zal speuren naar hints over wanneer de rente zal worden verlaagd.

In december kwam de PCE-kerninflatie uit op 2,9 procent, waar 3,0 procent was voorzien. In november stond de kerninflatie nog op 3,2 procent.

“Waar de Fed nu een beetje mee zit, is de onbeantwoorde vraag of de kerninflatie deze trend door kan zetten naar de gewenste 2,0 procent. De loonontwikkeling ligt ondertussen boven inflatieniveau en de Fed sluit niet uit dat deze spiraal er voor zorgt dat er zich een hobbel aftekent rond de 2,5 procent en de daling van de inflatie daar stagneert”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdagavond iets hoger op 4,15 procent.

WTI-olie werd vrijdag bij de settlement rond een procent duurder, terwijl de Amerikaanse gasprijs een procent daalde. President Joe Biden heeft vrijdag de goedkeuring van lopende en toekomstige aanvragen voor de export van LNG middels nieuwe projecten opgeschort. Het Amerikaanse ministerie van Energie gaat tijdens deze pauze onderzoek doen naar de economische en milieueffecten van projecten die goedkeuring willen om LNG te exporteren naar Europa en Azië, waar de brandstof erg gewild is.

Op weekbasis steeg de ruwe olieprijs ruim 6 procent. “Geluiden over verdere stimuleringsmaatregelen vanuit China en groter dan verwachte dalingen in de voorraden hebben geholpen om de prijzen naar de hoogste niveaus in twee maanden te duwen”, zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Daarnaast zijn de spanningen in het Midden-Oosten nooit ver weg, volgens de marktkenner.

Bedrijfsnieuws

Intel sloot zo’n 12 procent lager. Hoewel het concern over het vierde kwartaal beter dan verwachte resultaten rapporteerde, viel de outlook voor het lopende kwartaal tegen. Intel rekent zelfs op een verlies.

American Express won 7 procent. Het creditcardbedrijf behaalde in het vierde kwartaal meer omzet en zag de winst stijgen, maar wel iets minder sterk dan verwacht.

Concurrent Visa profiteerde in het afgelopen kwartaal ook van de veerkrachtige consumentenbestedingen in de Verenigde Staten met beter dan verwachte resultaten tot gevolg. Het aandeel daalde toch bijna 2 procent, omdat analisten niet blij waren met de vertraging in de Amerikaanse betaalvolumes bij Visa.

Colgate-Palmolive boekte het afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst en presteerde beter dan verwacht. Het aandeel steeg 2 procent.

Spijkerbroekenfabrikant Levi’s wil dit jaar voor 100 miljoen dollar aan kosten besparen en schrapt daarom 10 tot 15 procent van de banen. De outlook voor het lopende boekjaar was onder verwachting. Het aandeel steeg ruim een procent.

S&P 500 index                4.890,97 (-0,1%)

Dow Jones index             38.109,43 (+0,2%)

Nasdaq Composite            15.455,36 (-0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld.

Nikkei 225             36.045,64 (+0,8%)

Shanghai Composite     2.889,62 (-0,7%)

Hang Seng              16.035,16 (+0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0838. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0859.

USD/JPY Yen   140,08

EUR/USD Euro  1,0838

EUR/JPY Yen   160,49

MACRO-AGENDA:

– Geen agendapunten

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Philips – Cijfers vierde kwartaal

08:00 Ryanair – Cijfers derde kwartaal (VK)

22:00 Nucor – Cijfers vierde kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Rood Microtec

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.