Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Stijgende rentes drukken stemming op Wall Street

Stijgende rentes drukken stemming op Wall Street
16 jan 2024 om 22:11

 De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag lager geëindigd, nadat Wall Street maandag gesloten bleef vanwege Martin Luther King Day in de Verenigde Staten. De obligatierentes liepen op, nadat een Fed-bestuurder opnieuw duidelijk maakte dat de markten op de zaken vooruit lopen qua snelle renteverlagingen.

De S&P 500 daalde 0,4 procent op 4.765,98 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 37.361,12 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent in het rood op 14.944,35 punten. 

Een veel zwakker dan verwachte index voor de industrie in de regio New York, bekend als de Empire State index, trok dinsdag ook de aandacht. De index daalde van 14,5 positief tot 43,7 negatief. Economen rekenden op een stand van 4,0 negatief. Daarmee daalde de index naar het laagste niveau sinds mei 2020.

Het kwartaalcijferseizoen ging ondertussen verder met de resultaten van de grote zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley.

De verwachtingen voor het kwartaalcijferseizoen zijn gematigd voor de bedrijfswinsten, terwijl de waarderingen relatief hoog zijn, mede door de verwachting van renteverlagingen door de Federal Reserve en lagere lange rentes, volgens DataTrek Research.

Ondertussen denkt nog altijd 65 procent van de markt dat de Fed de rente in maart zal verlagen, hoewel die verwachting wel is afgenomen sinds vorige week. Fed-bestuurder Christopher Waller zei dinsdag dat hoewel hij dit jaar inderdaad renteverlagingen voorziet, de Federal Reserve niets zal overhaasten. 

“Het lijkt dat het eerste kwartaal van dit jaar kan worden gemarkeerd door de bewustwording dat het te vroeg is voor de centrale banken om de rente te verlagen, tenzij er iets echt negatiefs gebeurt, zoals een nieuwe bankencrisis, vastgoedcrisis of andere schuldencrisis”, zeiden analisten van Swissquote Bank.

Bank of America schetste dinsdag een extreem scenario, waarin geen van de grote centrale banken dit jaar de rente zal verlagen. Een dergelijk scenario lijkt onrealistisch maar valt niet helemaal uit te sluiten, volgens Bank of America, dat al minder renteverlagingen inprijst vanwege de hardnekkige inflatie, veerkrachtige economieën en arbeidsmarkten waar nog maar weinig rek in zit.

De uitslag van de Republikeinse voorverkiezing in Iowa was niet verrassend. Voormalig president Donald Trump behaalde meer dan 50 procent van de stemmen en had daarmee een flinke voorsprong op zijn voornaamste concurrenten Ron DeSantis en Nikki Haley. Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild was de zege veel groter dan verwacht. Als dit zich binnen een paar weken tijdens de voorverkiezingen in New Hampshire herhaalt, ligt de weg naar het Witte Huis wijd open voor Trump.

Voor Europa is het volgens Rabobank beter als Haley en niet Trump de Republikeinse nominatie wint. “Europa mag in haar handjes knijpen mocht Haley aan de macht komen, aangezien zij wél een voorstander is van internationale organisaties als de NAVO, in tegenstelling tot Trump”, aldus analisten van Rabobank.

Toenemende spanning in het Midden-Oosten vergroot de angst dat de verstoring van het scheepsverkeer door de Rode Zee kan leiden tot meer inflatiedruk. Ondanks recente luchtaanvallen op doelen van Houthi’s in Jemen zal die militante groep schepen rond de Rode Zee blijven aanvallen, voorziet SPI Asset Management.

WTI-olie werd dinsdag aanvankelijk duurder, maar de olieprijs daalde op de settlement licht, terwijl de dollar aan kracht won.

De euro/dollar handelde dinsdagavond 0,7 procent lager op 1,0873. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 11 basispunten naar 4,06 procent.

Bedrijfsnieuws

Goldman Sachs steeg ruim een half procent. De zakenbank boekte een hoger dan verwachte winst van 5,48 dollar per aandeel, waar analisten op 3,62 dollar rekenden. Dat was 3,32 dollar een jaar eerder.

Morgan Stanley verloor meer dan 4 procent, nadat de omzet op peil bleef, maar de winst daalde door bijzondere posten. De nettowinst kwam uit op 0,85 dollar per aandeel in het vierde kwartaal. Analisten rekenden op 1,07 dollar, tegen 1,31 dollar een jaar eerder.

Apple verwijdert een sensor voor het meten van zuurstof in het bloed uit sommige van zijn smarthorloges, om een geschil over een patent te vermijden. Het aandeel daalde meer dan een procent. Eerder werd ook al bekend dat Apple de prijzen van zijn iPhones in China zal verlagen omdat de vraag tegenvalt.

Afzonderlijk werd dinsdag bekend dat het Amerikaanse Hooggerechtshof het beroep van zowel Apple als Epic Games in een slepende mededingingszaak heeft afgewezen.

Boeing meldde dat de levering van zijn 737 MAX toestel aan China meer vertraging oploopt na het incident bij een toestel van Alaska Airlines, dat in de lucht een deel van zijn romp verloor. Het aandeel daalde bijna 8 procent.

Tesla steeg een half procent, nadat topman Elon Musk zei dat hij AI en roboticaproducten liever buiten het bedrijf om bouwt, als hij geen controlerend stemrecht van 25 procent krijgt.  

Aandelen van Nvidia en Advanced Micro Devices stegen 3 tot 8 procent na een aantal positieve analistenrapporten, inclusief koersdoelverhogingen.

Thomson Reuters neemt World Business Media Limited over voor een niet nader genoemd bedrag. Thomson Reuters zit momenteel niet stil op de overnamemarkt. Vorige week lanceerde het bedrijf een bod van 626 miljoen dollar in contanten op het op Nasdaq genoteerde Zweedse bedrijf Pagero. Het aandeel Thomson Reuters sloot dinsdag bijna anderhalf procent in de plus.

Aandelen van JetBlue stegen bijna 5 procent nadat een Amerikaanse rechter de 3,8 miljard dollar tellende overname van sectorgenoot Spirit Airlines blokkeerde. Aandelen van Spirit daalden liefst 47 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.