Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse cijferseizoen komt er weer aan

Amerikaanse cijferseizoen komt er weer aan
7 jan 2024 om 14:11

(ABM FN) Beleggers gaan een drukke week tegemoet, hoewel de start nog rustig zal zijn.

Aan het begin van de week zal er aandacht zijn voor het consumentenvertrouwen in de eurozone.

Op dinsdag kijkt de markt naar de Amerikaanse handelsbalans en het vertrouwen onder kleine ondernemers. Ook zijn er Europese werkloosheidscijfers over november en staat de industriële productie in Duitsland op de rol.

Op woensdag zijn er de wekelijkse olievoorraden uit de VS en de Franse industriële productie.

Donderdag krijgen beleggers Nederlandse en Amerikaanse inflatiecijfers voorgeschoteld. Vooral naar de Amerikaanse consumentenprijzen wordt reikhalzend uitgekeken, omdat de Federal Reserve deze ontwikkeling nauwlettend volgt voor het bepalen van het monetaire beleid. De Amerikaanse centrale bank streeft naar een niveau van 2 procent.

“Er blijft nog steeds een groot gat tussen de verwachtingen in de markt en hetgeen de Fed heeft gecommuniceerd”, aldus analist Bill Northey van U.S. Bank Wealth Management. Als gevolg zullen de komende macrocijfers, waaronder de inflatiedata aankomende week, de beurzen flink in beweging kunnen zetten, waarschuwde Northey.

In november steeg de inflatie nog met 3,1 procent op jaarbasis. De kerninflatie, dat wil zeggen gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, bedroeg zowel in november als in oktober 4,0 procent op jaarbasis.

Op vrijdag kijkt de markt weer naar de inflatie, met de Franse consumentenprijzen en de producentenprijzen in Amerika. En deze cijfers komen ook uit China, waar er juist vrees is voor deflatie in plaats van te hoge inflatie. 

Op bedrijfsvlak blijft het aanvankelijk nog rustig. BlackRock en Delta Air Lines zullen op donderdag het cijferseizoen openen. Maar vrijdag barst het cijferseizoen in de VS echt los. Dan openen de grootbanken Bank of America, Citi, JPMorgan en Wells Fargo de boeken. Ook UnitedHealth komt met een update.

In Europa wordt het startschot gegeven door Shell, dat op maandag met een eerste update over het vierde kwartaal komt. Op donderdag volgt er een update van Fastned.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.