Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street sluit een uitstekend jaar wat flauwtjes af

Wall Street sluit een uitstekend jaar wat flauwtjes af
29 dec 2023 om 22:14

 De belangrijkste Amerikaanse indices daalden op de laatste handelsdag van 2023 licht en vielen wat terug van de recente hoogtepunten.

De S&P 500 index sloot 0,3 procent lager op 4.769,83 punten, de Dow verloor 0,1 procent op 37.689,54 punten en de Nasdaq daalde 0,6 procent naar 15.011,35 punten.

Beleggers lijken wel wat terughoudender te worden na de sterke winsten voor aandelen in de afgelopen weken, aangejaagd door de verwachtingen dat centrale banken de rentes volgend jaar gaan verlagen.

Beleggers kregen vanmiddag ook nog een tegenvaller te verwerken. Zo bleek dat de economische activiteit in de regio Chicago in december sterk is gekrompen. De PMI inkoopmanagersindex daalde in december met 8,9 punten van 55,8 naar 46,9. Alle deelindices lieten een afname zien, nadat de algehele economische ontwikkeling rondom Chicago verslechterde.

Maar als we zo de rekening opmaken, zou die gezien de sombere verwachtingen aan het begin van het jaar een stuk slechter zijn uitgevallen. De gevreesde recessie in de VS bleef na al die renteverhogingen uit, de AI-hype en de Magnificent Seven deden hun intrede en trokken door hun gewicht in de Amerikaanse indices de beurzen gedurende de lente en zomer gewoon mee omhoog.

De standvastigheid van de centrale bankiers dat de rente langer hoger zou blijven, resoneerde goed door en gedurende de herfst zorgde dat voor sterk oplopende rentes en veel bezorgdheid. Echter, in november kwam  er een omslag in de communicatie van de Federal Reserve en Jerome Powell en kantelde het beeld volledig en werd plotseling ingezet op een flink aantal renteverlagingen in 2024. Dit resulteerde uiteindelijk in één van de meest imposante eindejaarsrally’s die we ooit hebben gezien.

En zo heeft Wall Street een fantastisch beleggingsjaar achter de rug en scherpte de Dow Jones en de Nasdaq de recordstanden aan. De S&P 500 komt in de buurt maar wist deze horde nog niet te nemen. De jaarwinst voor de S&P ligt rond de 24 procent  terwijl de Nasdaq zelfs 45 procent kon bijschrijven. Voor de Dow Jones ligt de jaarwinst rond de 13,5 procent.

“2023 was een prima beleggingsjaar. Wereldwijde aandelen boekten een winst van bijna 18 procent, waardoor het rendement over de afgelopen vijf jaar is gestegen naar meer dan 80 procent. En 168 procent gemeten in de afgelopen tien jaar. Dat rendement heb je met je spaarrekening niet kunnen halen. “Nog maar weer eens een bevestiging dat aandelen de beste bescherming bieden tegen inflatie”, zei investment manager Simon Wiersma van ING vrijdag.

Een vat WTI-olie daalde de laatste handelsdag 0,2 procent naar 71,65 dollar en is op jaarbasis ruim 10 procent gedaald. Na oktober kreeg het negatieve sentiment de overhand vanwege de zorgen over de toenemende voorraden door een recordproductie buiten de OPEC en een verder verslechterende wereldeconomie.

Na een extreem beweeglijk jaar steeg de Amerikaanse tienjaarsrente op vrijdag met 2 basispunten naar 3,87 procent en eindigde daarmee op jaarbasis nagenoeg onveranderd.

De euro/dollar kwam vrijdag nauwelijks van zijn plaats en noteerde fractioneel lager op 1.1038 en wist het valutapaar op jaarbasis 3,3 procent terreinwinst te boeken.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.