Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nederlandse consument weer minder negatief gestemd

Nederlandse consument weer minder negatief gestemd
20 dec 2023 om 07:01

De Nederlandse consument is ook in december minder pessimistisch. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De vertrouwensindex kwam uit op 29 negatief tegen 33 negatief een maand eerder.

Met -29 lag het consumentenvertrouwen in december onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar van -10. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36 en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit met -59. Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Consumenten waren in december minder pessimistisch over de economie dan in november. De deelindicator economisch klimaat kwam uit op -41, tegen -47 in november.

Zowel het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was minder negatief.

De koopbereidheid kwam in december uit op -21, tegen -24 in november.

Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden en het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verbeterden.

Consumenten waren voor het eerst na oktober 2021 weer positief over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden.

Ook vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in november.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.