Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Video: renteverlagingen Fed in 2024 vormen risico

Video: renteverlagingen Fed in 2024 vormen risico
18 dec 2023 om 15:01

Beleggers hebben te weinig oog voor de toegenomen productiviteit, waardoor renteverlagingen volgend jaar een risico kunnen worden. Dit zegt Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson.

Klik hier voor: renteverlagingen Fed in 2024 vormen risico

Sinds eind oktober zijn de markten compleet gedraaid met fors gedaalde rentes, een sterke aandelenrally, een zwakkere dollar en een  weggezakte olieprijs. Dit wordt ook geholpen door een enorme toename in liquiditeit.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve heeft daarbij moeite om de markt te overtuigen van zijn mantra dat de rente ‘hoger-voor-langer’ zal blijven.
Economen van ABN AMRO rekenen op een eerste renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank in juni.

“Maar een onderbelicht cijfer is de enorme toename van de Amerikaanse arbeidsproductiviteit van 5,2 procent in het derde kwartaal. Hier zit de crux”, waarschuwt Wessels.

Want met een stijgend reëel inkomen kan de Amerikaanse consument blijven uitgeven en de economie draaiende houden. De Fed moet dan voorzichtig zijn met de rente te verlagen, omdat dit een tweede inflatiegolf op gang kan brengen.

“Dan moet de Fed snel rechtsomkeert maken en hard op de rem trappen”, aldus Wessels. En dat verhoogt de kans op een harde landing van de Amerikaanse economie en een recessie.

“Kortom, renteverlagingen door de Fed in 2024 worden juist een risico.’

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.