Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Bank of England laat rente opnieuw ongemoeid

Update: Bank of England laat rente opnieuw ongemoeid
14 dec 2023 om 13:57

De Bank of England heeft opnieuw besloten om de rente niet te verhogen, met een meerderheid van de stemmen. Dat maakte de centrale bank donderdag bekend.

De Bank Rate blijft op 5,25 procent.

De inflatie is gedaald zoals verwacht, verklaarde de Bank of England donderdag, maar belangrijke indicatoren voor aanhoudende Britse inflatie blijven verhoogd.  

Net als in de vorige vergadering stemden zes leden voor een ongewijzigde rente, en drie leden voor een verhoging met 25 basispunten. De drie haviken onder de beleidsbepalers, Catherine Mann, Megan Greene en Jonathan Haskel, maken zich onder andere zorgen over de aanhoudende loongroei en krappe arbeidsmarkt en zijn van mening dat er sprake is van een meer hardnekkige inflatiedruk.

De meeste leden die voor een ongewijzigde rente stemden, noemden het te vroeg om te concluderen dat de prijsstijgingen van diensten en loongroei een stevig neerwaarts pad zijn ingeslagen. Omdat deze indicatoren van aanhoudende inflatie hoger zijn dan in andere grote economieën, kan dit wijzen op een sterker effect van een loon-prijsspiraal in het Verenigd Koninkrijk. En zulke effecten verdwijnen waarschijnlijk niet snel, stelden de beleidsmakers.  
 
De centrale bank herhaalde dat het monetaire beleid waarschijnlijk “voor een uitgestrekte tijdsperiode” beperkend moet blijven en dat de rente verder zal worden verhoogd als er tekenen zijn van meer hardnekkige inflatiedruk.

De ongewijzigde houding in Londen vormt een sterk contrast met de Amerikaanse Federal Reserve, die woensdag perspectieven opende naar renteverlagingen volgend jaar.

Sommige analisten hadden verwacht dat ook de Bank of England zijn taalgebruik zou verzachten. Het pond steeg in reactie op het rentebesluit, met 0,7 procent tot 1,2715 dollar, de hoogste koers in tien dagen, van 1,2664 voorafgaand aan het besluit. De euro daalde 0,3 procent tegenover het Britse pond tot 0,8600.
 
Er is geen persconferentie bij dit besluit. Later donderdag publiceert ook de Europese Centrale Bank een rentebesluit.  

Update: om informatie en koersbeweging toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.