Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op voorzichtige start van de week

Wall Street koerst af op voorzichtige start van de week
27 nov 2023 om 12:41

 De Amerikaanse beurzen gaan maandag naar verwachting iets lager openen, nadat de beurzen vrijdag voor de vierde week op rij hoger zijn gesloten.

De futures op de drie toonaangevende indices noteerden rond lunchtijd elk 0,1 procent lager.

De recente stijging in de VS komt ondanks waarschuwingen van sommige Amerikaanse retailers dat de consumentenbestedingen verzwakken. Online viel het in ieder geval nog niet tegen en gaven consumenten donderdag voor een recordbedrag van 5,6 miljard dollar uit, een stijging van 5,5 procent ten opzichte van Thanksgiving vorig jaar.

Beleggers zullen deze week in ieder geval gespitst zijn op updates over de start van het inkoopseizoen voor de feestdagen.

Verder is het deze week druk wat betreft economische cijfers, waarbij de aandacht vooral uit zal gaan naar de economische groeicijfers op woensdag en de inflatiecijfers op donderdag. Verder laat voorzitter Jerome Powell van de Fed van zich horen en komt er wellicht meer duidelijkheid omtrent het gevoerde beleid. De markt is in ieder geval stellig en prijst geen renteverhoging meer in en verwacht zelfs drie renteverlagingen volgend jaar.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag 2 basispunten lager op 4,47 procent.

De prijs voor een vat WTI-olie noteerde 1,7 procent lager op 74,23 dollar per vat, waarbij deze week de aandacht zal uitgaan naar de uitgestelde OPEC+ vergadering op donderdag. Hierbij is de vraag of het kartel in staat is om door middel van extra beperkingen de olieprijs te ondersteunen.

De euro/dollar werd wat sterker en noteerde op 1,0950.

Bedrijfsnieuws

Activist Elliott Investment Management is van plan om op veranderingen aan te dringen bij Crown Castle. Dit nadat de activistische aandeelhouder een belang van meer dan 2 miljard dollar heeft opgebouwd in de eigenaar van zendmasten.

Aandelen van de halfgeleidergigant Nvidia daalden voorbeurs. Ze waren vrijdag al met 1,9 procent gedaald, nadat Reuters had gemeld dat Nvidia de lancering van een nieuwe AI-chip bestemd voor China zou uitstellen.

Cybersecuritybedrijf Zscaler zal na de sluiting van de markt cijfers publiceren. Andere bedrijven die nog op de agenda staan deze week zijn Hewlett Packard Enterprise op dinsdag en Salesforce en Foot Locker op woensdag. Donderdag openen dan ook nog Kroger en Dell de boeken.

Slotstanden vrijdag

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag dicht bij huis gebleven na een verkorte handelssessie op Black Friday. De S&P 500 sloot fractioneel hoger op 4.559,34 punten, de Dow Jones index steeg 0,3 procent op 35.390,15 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 14.250,85 punten. Op weekbasis wisten de drie indexen ongeveer een procent te stijgen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.