Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Dalende inflatie tilt Wall Street naar openingswinst

Dalende inflatie tilt Wall Street naar openingswinst
14 nov 2023 om 15:07

De Amerikaanse beurzen zullen dinsdag fors hoger openen, nadat de Amerikaanse inflatie zijn dalende trend bleek te hebben voortgezet in oktober, wat beleggers vertrouwen geeft dat het gedaan is met de renteverhogingen van de Federal Reserve.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index, die voorafgaand aan het inflatiecijfer nog vlak stonden, wezen een half uur voor de start van de handel op een openingswinst van 1,3 procent, terwijl technologiebeurs Nasdaq op een openingswinst van 1,7 procent afstevent. Rentegevoelige aandelen zoals techwaarden en vastgoed profiteren.

Het inflatiecijfer daalde van 3,7 naar 3,2 procent, waar 3,3 procent was voorspeld. De kerninflatie, zonder prijzen voor voeding en energie, daalde van 4,1 naar 4,0 procent, waar een ongewijzigd cijfer was voorzien.

"Als het cijfer overeenkomt met deze verwachting, of nog lager is, dan zal dat de duiven bij de Fed steunen en het idee bevestigen dat er geen renteverhogingen meer komen. Er zullen dan meer renteverlagingen voor volgend jaar verwacht worden", aldus Swissquote Bank.  

Het rapport is op geen enkel front reden voor de Fed om de rente nog verder te verhogen, zei ook marktanalist Philip Marey van Rabobank na het cijfer.

De euro/dollar steeg fors na de inflatiecijfers, met bijna 1 procent naar 1,0798. Een lagere Amerikaanse inflatie betekent een lagere rente in de VS op termijn en daarmee wordt de euro aantrekkelijker. 

Eerder vanmiddag bleek dat het vertrouwen bij Amerikaanse kleine ondernemers laag blijft. De vertrouwensindex van NFIB daalde van 90,8 in september naar 90,7 afgelopen maand. Daarmee noteert de index al 22 maanden onder het vijftigjarige gemiddelde.

De olieprijs steeg ruim een half procent, tot 78,80 dollar voor WTI-olie. Eerder dinsdag was de olieprijs nog vrijwel ongewijzigd. Energiebureau IEA rekent op meer vraag naar olie dit jaar, maar een minder sterke groei volgend jaar.
  
Bedrijfsnieuws

Home Depot lijkt 2,5 procent hoger te openen. De doe-het-zelf-keten scherpte zijn verwachtingen dit jaar aan.

Fisker daalde voorbeurs met ruim 17 procent na cijfers. De omzet van 72 miljoen dollar was nauwelijks de helft van de verwachte 143 miljoen dollar.

Tesla steeg voorbeurs met 5 procent, na een koerswinst van 4,2 procent op maandag. Het aandeel maakte een dip door na een verkoopadvies van HSBC vorige week, maar is nu weer terug op het oude niveau. Tesla wil twee keer zo veel onderdelen uit India gaan importeren, meldde de minister van handel van India, Piyush Goyal, op sociale media.

Foxconn boekte meer winst dankzij een hogere marge in het derde kwartaal, hoewel de omzet daalde door een zwakkere vraag, na de sterke verkoopcijfers in het voorgaande jaar.

Teck Resources won 4 procent voorbeurs. Glencore kocht een belang van 77 procent in de divisie van de Canadese mijnbouwer die kolen delft voor de productie van staal.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten maandag verdeeld. De S&P 500 daalde 0,1 procent op 4.411,55 punten, de Dow Jones index steeg 0,2 procent op 34.337,87 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 13.767,74 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.