Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Consumentenvertrouwen VS verder gedaald

Consumentenvertrouwen VS verder gedaald
10 nov 2023 om 16:07

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in november opnieuw gedaald, terwijl de inflatieverwachting negatiever werd, met een verder oplopende inflatie. Dit meldde de Universiteit van Michigan vrijdag in voorlopige cijfers.

De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 63,8 tot 60,4. 

“Terwijl de huidige en verwachte persoonlijke financiën deze maand beide licht verbeterden, daalden de economische vooruitzichten op lange termijn met 12 procent, deels door de groeiende bezorgdheid over de negatieve effecten van de hoge rente. Ook de aanhoudende oorlogen in Gaza en Oekraïne wogen op [het vertrouwen van] veel consumenten”, zei Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan in een toelichting.

Over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden eveneens negatiever. Deze deelindex verslechterde van 70,6 tot 65,7. En de verwachtingsindex daalde van 59,3 tot 56,9.

De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 4,4 procent en daarmee de hoogste stand sinds november 2022. Eind oktober was de verwachting 4,2 procent.

De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar kwam uit op 3,2 procent en daarmee boven de bandbreedte van 2,9 en 3,0 procent waarin de inflatie over een langere periode beweegt. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.