Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Australië verhoogt rente met 25 basispunten

Australië verhoogt rente met 25 basispunten
7 nov 2023 om 07:16

De centrale bank van Australië heeft de rente dinsdag met 25 basispunten verhoogd. Dit bleek uit het nieuwste rentebesluit van de Reserve Bank of Australia.

Het belangrijkste rentetarief kwam daarmee uit op 4,35 procent. Het was de eerste renteverhoging na vier vergaderingen zonder wijzigingen.  

Sinds mei 2022 is het belangrijkste rentetarief van Australië met 4 procentpunt verhoogd.

In een verklaring bij het besluit van vandaag, gaf de bank aan dat de inflatie van Australië het hoogtepunt heeft gehad, maar dat deze nog wel altijd te hoog is. Voedselprijzen blijven dalen, maar de prijzen voor diensten blijven oplopen. Daarbij blijft de kerninflatie weliswaar afnemen, maar langzamer dan verwacht.

Voor eind 2024 verwacht de RBA een inflatie van 3,5 procent. En voor eind 2025 ligt de inflatie naar verwachting aan de bovenkant van de beoogde bandbreedte van 2 tot 3 procent.

De RBA besloot een aantal maanden op rij om de rente ongemoeid te laten, om te zien welk effect de verhogingen eerder dit jaar hadden. Maar rond augustus bleek uit data een hardnekkiger beeld van de inflatie, terwijl de arbeidsmarkt krap bleef.

De Australische dollar noteerde dinsdag 0,8 procent lager op 0,6436 Amerikaanse dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.