Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Lagarde vindt discussie over renteverlagingen veel te vroeg

Lagarde vindt discussie over renteverlagingen veel te vroeg
26 okt 2023 om 15:52

Hoewel de Europese Centrale Bank het monetaire beleid donderdag ongewijzigd liet, is het veel te vroeg om te praten over renteverlagingen. Dit zei voorzitter Christine Lagarde donderdag in haar toelichtende persconferentie na het rentebesluit.

“Zelfs een discussie over renteverlagingen is volstrekt voorbarig”, zei Lagarde, die benadrukte dat het uitvoerend bestuur van de ECB tijdens de vergadering van de afgelopen twee dagen dan ook niet gesproken heeft over toekomstige verlagingen.

Toch voorspellen marktkenners al wel de eerste renteverlagingen. Economen van Goldman Sachs verwachten dat de ECB de rente vanaf het derde kwartaal van 2024 zal gaan verlagen.

“Een sterke vertraging van de economie of een groter dan verwachte verslechtering van de arbeidsmarkt zou kunnen leiden tot een eerdere verschuiving in de richting van versoepeling van het beleid”, aldus de Amerikaanse bank.

Lagarde benadrukte donderdag echter dat een rentepauze niet betekent dat de ECB de rente niet alsnog verder kan verhogen. Volgens de ECB-voorzitter blijft de centrale bank zijn beleid afstemmen op inkomende economische data.

“Het is nu niet de tijd voor een forward guidance”, zei Lagarde ook.

De ECB liet donderdag weten dat de recent gepubliceerde macrocijfers een bevestiging vormen van de inflatieverwachtingen op middellange termijn. De inflatie daalde in september “aanzienlijk”.

De basisrente bleef donderdag staan op 4,50 procent, de marginale beleningsfaciliteit op 4,75 procent en de depositofaciliteit op 4,00 procent.

Volgens Lagarde werkt het rentebeleid van de centrale bank duidelijk door in de economie van de eurozone, die zwak blijft. De ECB ziet nog steeds neerwaartse risico’s voor de economie. Eén van die risico’s, zei Lagarde, is het conflict tussen Israël en Hamas.

Een ander belangrijk thema voor de markten zijn de stijgende obligatierentes. De Amerikaanse tienjaarsrente schommelt momenteel rond de 5 procent.

Volgens Lagarde is deze stijging een “externe” vorm van verkrapping, maar weerspiegelt dit niet de fundamentele factoren van de eurozone.

De Duitse tienjaarsrente kroop recent naar de 3,00 procent, maar daalde donderdag tot 2,85 procent. De Italiaanse variant daalde tot 4,83 procent. Beleggers houden de spread tussen deze twee rentes in de gaten, ook in het kader van de herinvesteringen binnen het Pandemic Emergency Purchase Programme.

Marktvolgers speculeerden de afgelopen tijd dat de ECB die herinvesteringen eerder zou kunnen afronden. Lagarde benadrukte donderdag echter dat een vroegtijdig einde van de herinvesteren niet is besproken door de ECB. Vooralsnog lopen de herinvesteringen dan ook tot zeker eind 2024.

De euro/dollar zakte rond het rentebesluit van de ECB donderdagmiddag even weg tot 1,0535, maar noteert inmiddels weer op 1,0552. Uitgezonderd de Italiaanse beurs in Milaan noteren de grote Europese aandelenmarkten nog wel in het rood. De verliezen tijdens de ochtendhandel zijn wel deels goedgemaakt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.